Tekoälyn hyödyntäminen vuonna 2025 ei ole enää vain teknologian asiantuntijoiden tai suuryritysten etuoikeus – nyt se on jokaisen asiantuntijan käytettävissä oleva työkalu, joka parantaa tehokkuutta, säästää aikaa ja vapauttaa resursseja merkityksellisempään työhön.
Organisaatiot, jotka ottavat tekoälyn strategisesti osaksi toimintaansa, eivät ainoastaan tehosta prosessejaan, vaan myös rakentavat kilpailuetua.
Jos et vielä ole varma siitä, miten tekoäly voisi tehostaa ja nopeuttaa asiantuntijatyötäsi, nappaa seuraavasta vinkit siihen, mitä sinun tulisi ottaa huomioon siirtyessä tekoälyn testailusta sen tehokkaaseen käyttöön.
Tekoäly osana strategiaa
Jotta tekoälyä voidaan hyödyntää täysimääräisesti, yrityksen on tehtävä siitä osa liiketoimintastrategiaansa. Se tarkoittaa selkeää visiota siitä, mihin tekoälyä käytetään ja miten se tukee organisaation tavoitteita. Dokumentointi on tässä avainasemassa.
Dokumentointi luo pohjan vastuullisille toimintatavoille, auttaa hallitsemaan riskejä sekä tarjoaa henkilöstölle turvallisuutta, kun tekoälyn käytöstä on selkeät ohjeet.
Tukiäly – asiantuntijan väsymätön sparraaja
Tekoälystä käytetään usein myös termiä ”tukiäly”. Se onkin varsin kuvaava termi, sillä tekoäly ei ole vain työkalu, vaan myös todella tehokas ja avulias työkaveri, joka on aina valmis auttamaan, sparraamaan ja ideoimaan. Parhaimman hyödyn tekoälystä saa, kun sen käytöstä tulee luonteva osa asiantuntijan päivittäisiä työtehtäviä. Kun uuden tehtävän äärellä ensimmäisenä miettiikin, miten juuri tekoäly voisi siinä auttaa, käyttö muuttuu satunnaisesta kokeilusta tehokkaaksi työkaluksi. Tekoälyn integrointi arjen työtehtäviin on alkanut.
Tekoäly lisää asiantuntijatyön mielekkyyttä
Generatiivisen tekoälyn yksi suurimmista eduista on sen kyky vapauttaa asiantuntijoita tylsistä ja toistuvista tehtävistä. Tämä parantaa työn mielekkyyttä ja antaa asiantuntijoille mahdollisuuden keskittyä siihen, mikä todella vaatii inhimillistä ajattelua – strategiseen päätöksentekoon, luovuuteen, ongelmanratkaisuun ja vuorovaikutukseen.
Jatkuva oppiminen ja tekoälyn muutosjohtaminen
Tekoälyteknologia kehittyy valtavalla nopeudella, mikä tarkoittaa sitä, että sen hyödyntäminen vaatii jatkuvaa oppimista. Organisaatioiden ei tulekaan ajatella tekoälyä yksittäisenä projektina, vaan jatkuvana kehityskohteena.
Jotta tekoälyn käyttö jalkautuisi tehokkaasti organisaatioon, on huomioitava:
1. Strategia: Miten tekoäly tukee liiketoimintaa ja asiantuntijoiden työtä?
2. Osaamisen kehittäminen: Miten varmistetaan, että henkilöstö osaa hyödyntää tekoälyä?
3. Oikeiden työkalujen valinta: Mitkä tekoälyratkaisut sopivat parhaiten yrityksen tarpeisiin?
4. Oppimistiimit: Miten tekoälyn käyttöä edistetään ja jaetaan parhaita käytäntöjä?
Organisaatioiden on panostettava henkilöstön koulutukseen ja varmistettava, että tekoälyn käyttö on osa päivittäistä tekemistä, ei vain satunnaisia kokeiluja.
Eettinen ja vastuullinen tekoälyn käyttö
Vuonna 2025 tekoälyä säätelee Euroopan unionin tekoälyasetus, joka edellyttää läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta tekoälyn käytössä. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että tekoälyn luomasta sisällöstä on kerrottava avoimesti ja varmistettava, ettei tekoälyn käyttö aiheuta syrjintää tai vääristymiä. Tekoälyasetuksessa on erityisen kiinnostava ja laajasti organisaatioita velvoittava kohta: artikla 4 eli tekoälylukutaidon säädös.
Tekoälyjärjestelmien tarjoajien ja käyttöönottajien on parhaansa mukaan toteutettava toimenpiteitä, joilla ne varmistavat henkilöstönsä riittävän tekoälylukutaidon. Sen yhteydessä otetaan huomioon heidän tekninen tietämyksensä, kokemuksensa, koulutuksensa ja tekoälyjärjestelmien käyttöyhteys sekä henkilöt tai henkilöryhmät, joihin tekoälyjärjestelmiä on määrä käyttää.
Toisin sanottuna: Tekoälyn toiminnan ja vaikutusten ymmärtäminen ei ole enää vapaaehtoista, vaan helmikuusta lähtien lakisääteistä monessa organisaatiossa.
Vastuullinen tekoälyn käyttö tarkoittaa myös tietoturvan huomioimista. Asiantuntijoiden ei tule syöttää tekoälylle arkaluontoisia tietoja, vaan käyttää vain luotettavia ja tietoturvallisia alustoja.
5+1 vinkkiä tekoälyn hyödyntämiseen asiantuntijatyössä
1. Pidä tekoälytyökalu aina saatavilla
Lataa tekoälysovellus mobiililaitteeseesi tai pidä se avoinna tietokoneella, jotta voit helposti hyödyntää sitä työssäsi.
2. Korvaa googlaaminen toisinaan tekoälykysymyksillä
Tekoäly voi tarjota nopeampia ja jäsennellympiä vastauksia kuin perinteinen hakukone.
3. Muotoile kehotteet tarkasti
Mitä tarkemmin määrittelet, mitä haluat, sitä parempia tuloksia saat.
4. Käytä tekoälyä ideointikumppanina
Sparraa tekoälyn kanssa, kun kaipaat uusia näkökulmia ja luovia ideoita.
5. Opettele kokeilemalla
Aloita pienistä tehtävistä ja laajenna tekoälyn käyttöä vähitellen.
+1: Ilmoittaudu mukaan Tekoälyn Hermolla -webinaarisarjaan!
Saat kuukausittain ajankohtaisia vinkkejä tekoälyn hyödyntämiseen markkinointiviestinnässä.
Lue lisää vuoden 2025 trendikatsauksestamme
Alan parhaat käytännöt ja tulevaisuuden näkymät – löydät ne vuoden 2025 trendikatsauksesta. Lataa ilmaiseksi LM Somecon tuore sosiaalisen median trendikatsaus!
Mitä sosiaalisen median työssä tulisi ottaa huomioon vuonna 2025?
Sosiaalisen median trendikatsaus 2025
