Vaikuttajamarkkinointi on tehokas tapa tavoittaa uusia asiakkaita ja lisätä brändin näkyvyyttä. Kun yhteistyön perusasiat ovat kunnossa, yhteistyö tuottaa todennäköisemmin toivottuja tuloksia. Kokosimme tähän blogiartikkeliin viisi vinkkiä, jotka auttavat sinua ottamaan hyödyn irti vaikuttajamarkkinoinnin yhteistöistä.
Psst…! Tutustu myös vuoden 2025 trendeihin vaikuttajamarkkinoinnissa!
1. Määrittele yhteistyölle tavoitteet
Kuten aina, tavoitteet ohjaavat toimenpiteitä – niin myös vaikuttajayhteistyössä. Siksi aivan ensimmäiseksi on tärkeää miettiä, miksi haluat tehdä vaikuttajayhteistyötä. Mitä voitte yhteistyöllä saavuttaa? Miten vaikuttajayhteistyö asemoituu suhteessa muuhun viestinnän ja markkinoinnin tekemiseenne?
Voisiko vaikuttajayhteistyö tuoda lisäarvoa esimerkiksi seuraavilla alueilla?
- Lisää inhimillisyyttä ja kasvoja brändille
- Parantaa bränditunnettuutta tai tukea myyntiä
- Tukea rekrytointia
- Tavoittaa uusi, relevantti yleisö vaikuttajan seuraajien kautta
?
- Luoda UGC-sisältöä (User Generated Content) brändillesi
- Tarjota uusia ideoita markkinointiin
Tavoitteet voivat olla moninaisia, ja niiden määrittäminen auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen vaikuttajan ja suunnittelemaan yhteistyön järkevästi ja tuloksellisesti. Vain tavoitteita asettamalla voitte yhteistyön jälkeen määritellä, miten yhteistyö onnistui.
2. Valitse vaikuttajat huolella
Vaikuttajan tai vaikuttajien valinta on aina strateginen valinta, joka kannattaa perustaa tarkkaan analyysiin. Valitse vaikuttajat, joiden yleisö vastaa brändisi kohderyhmää, jo olemassa olevaa tai potentiaalista uutta. Tarkastele huolellisesti eri vaikuttajia, heidän yleisöään ja etsi juuri teidän brändillenne sopiva vaikuttaja. Pyydä tarvittaessa vaikuttajilta mediakortti tai muu yhteenveto aiemmin toteutetuista yhteistöistä sekä vaikuttajan yleisöstä.
Oma suosikkivaikuttajasi ei välttämättä ole aina paras vaihtoehto, vaan joskus on hyvä etsiä sitä oikeaa etäämmältä.
Mieti vaikuttajavalintaa esimerkiksi näiden apukysymysten kautta:
- Ovatko vaikuttajan seuraajat oikeat ikäisiä ja tavoittaako vaikuttaja ihmisiä maantieteellisesti oikeilta alueilta (esimerkiksi ihan vain Suomesta)?
- Millainen on vaikuttajan sitoutumisaste? Saako hän kommentteja ja reaktioita sisällöstään? Miten vaikuttaja on vuorovaikutuksessa yleisönsä kanssa?
- Onko vaikuttaja aiemmin tehnyt yhteistyötä kilpailijoidenne kanssa? Millaisia yhteistöitä vaikuttaja muuten on toteuttanut?
- Onko alusta, jolla vaikuttaja toimii, juuri teidän kohderyhmänne kannalta relevantti?
Vaikuttajan valintaan saattaa vaikuttaa myös vaikuttajan hinnoittelu: haluatko investoida muutamaan isompaan ja tunnetumpaan vaikuttajaan vai useampaan pienempään, mutta edullisempaan vaikuttajaan? Mikä on budjettisi, ja kuinka se suhteutetaan yhteistyön tuloksiin?
Muista, että pienemmät vaikuttajat saattavat sitouttaa yleisöään suurempia paremmin, mutta toisaalta isomman vaikuttajan kautta voit tavoittaa laajemmin.
3. Valmistele hyvä briiffi
Hyvä briiffi eli yhteenveto yhteistyön toimenpiteistä on avain onnistuneeseen yhteistyöhön. Briiffissä tulee olla selkeästi kuvattuna, mitä odotuksia ja tavoitteita yhteistyöllä on, ja kuinka se tullaan toteuttamaan. Briiffi varmistaa, että sekä tilaaja että vaikuttaja ovat samalla sivulla siitä, mitä yhteistyö pitää sisällään.
Hyvä briiffi sisältää muun muassa:
- Selkeän kuvauksen yhteistyön sisällöstä ja tavoitteista
- Taustatiedot tuotteesta, palvelusta ja brändistä
- Aikataulut ja prosessit: milloin sisältö julkaistaan, kuinka pitkään yhteistyö kestää, mainostetaanko sisältöjä
- Sovitut kustannukset ja mahdolliset käytännöt sekä yhteystiedot
Vaikka briiffi kokoaa käytännön asiat samoihin kansiin, on tärkeää muistaa, että vaikuttajat tuntevat oman yleisönsä parhaiten, joten anna heille tilaa käyttää luovuuttaan yhteistyössä, jotta voitte puhutella kohderyhmää parhaalla mahdollisella tavalla.
4. Huolehdi, että vaikuttaja on tietoinen ajantasaisista ohjeistuksista
Vaikuttajayhteistyössä on tärkeää, että kaikki osapuolet noudattavat lakeja ja sääntöjä, erityisesti kaupallisten yhteistöiden merkinnöissä. Varmista, että vaikuttaja on tietoinen ajantasaisista ohjeistuksista, kuten kaupallisen yhteistyön merkitsemisistä.
Esimerkkejä kaupallisen yhteistyön merkitsemisestä:
- ”Mainos yrityksen nimi”
- ”Kaupallinen yhteistyö yrityksen nimi”
- ”Saatu mainostarkoituksessa yrityksen nimi”
Näiden merkintöjen tulee olla näkyvillä ja helposti löydettävissä julkaisuissa, ja ne tulee tehdä aina, kun kaupallista yhteistyötä esiintyy.
Varmista myös, että kaikki yhteistyössä käytettävät tiedot ovat tarkkoja ja että vaikuttaja seuraa yhteisiä ohjeistuksia. Väärin merkitty yhteistyö voi heikentää brändin uskottavuutta ja aiheuttaa seuraamuksia.
5. Sovi raportoinnista
Vaikuttajayhteistyön tulokset voivat jäädä epäselviksi, ellei raportointiin ole selkeää käytäntöä. On tärkeää sopia etukäteen, miten tuloksia mitataan ja raportoidaan. Pyydä vaikuttajalta numeerista yhteenvetoa yhteistyön tuloksista, kuten:
- Näkyvyys (esimerkiksi tavoittavuus ja sitoutumisaste)
- Kävijämäärät ja konversiot
- Mikäli mahdollista, tutustu yrityksen myynnin kasvuun
Raportointi auttaa sinua ymmärtämään, miten vaikuttajayhteistyö sujui. Tämä tietämys on tärkeää, jotta voit jatkossa kehittää ja optimoida vaikuttajayhteistyötä entistäkin tehokkaammaksi.
Summaten
Vaikuttajayhteistyö on strateginen prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua ja toteutusta. Määrittele selkeät tavoitteet, valitse vaikuttajat tarkasti, valmista hyvä briiffi ja noudata ajantasaisia ohjeistuksia. Älä unohda sopia raportoinnista, vain mitattavat tulokset antavat käsityksen yhteistyön onnistumisesta.
Jos kaipaat apua vaikuttajamarkkinoinnin suunnittelussa, autamme mielellämme! Ota siis yhteyttä ja suunnitellaan juuri teidän tavoitteitanne palveleva vaikuttajayhteistyö!
Haluatko lukea aiheesta lisää? Lataa 2025 trendikatsaus!
Mitä sosiaalisen median työssä tulisi ottaa huomioon vuonna 2025?
Sosiaalisen median trendikatsaus 2025
