LM Someco logo

Livestriimaus Facebookissa – näin käytät Facebook Live -videota

Suorat lähetykset ovat näin koronapandemian keskellä etätöitä tehtäessä nostaneet kovasti suosiotaan markkinoinnin ja viestinnän keinona. Facebook on vuodesta 2016 asti rakentanut omaa vaihtoehtoaan suorien lähetysten toteutukseen. Tässä blogiartikkelissa käyn läpi, mitä mahdollisuuksia Facebook Live -toiminnallisuus tarjoaa nykyisin.

Suora lähetys on oiva tapa järjestää tapahtumia ja markkinointitempauksia virtuaalisesti näin pandemia-aikana. Live-toiminto on ollut käytettävissä jo pitkään ja suorien lähetysten suosio on kasvanut suuresti. Käyttäjän seuraamien sivujen eli brändien, organisaatioiden ja julkisuuden henkilöiden kuten myös Facebook-kaverien livevideot näkyvät uutisvirrassa ja Facebook Watchissa. Lisäksi, jos suora lähetys ajastetaan Facebook-sivulla ennakkoon, voivat sivun tykkääjät tilata muistutuksen tulevasta suorasta lähetyksestä.

Facebook Live -videon toteutus: heti tai ajastettuna

Facebook Liven voi toteuttaa joko kännykän Facebook-sovelluksella tai laadukkaammalla kameralla ja striimausohjelmistolla. Facebook on luonut tähän tarkoitukseen Live Producer -työkalun, joka mahdollistaa livelähetyksen tuottamisen Facebookiin laadukkaammilla tuotantovälineillä ja striimausohjelmistoilla. Tämän työkalun kautta voit joko käynnistää livelähetyksen samantien tai ajastaa sen julkaistavaksi myöhemmin.

Sivujen live-videoista löytyy toiminnallisuuksia, jotka eivät ole käytettävissä ryhmien ja tapahtumien livestriimeissä. Sivut voivat esimerkiksi ristiinjulkaista suoria lähetyksiä muille sivuille, ja livelähetysten tarkkoja kävijätietoja ja katselumääriä voi tarkastella Creator Studiossa. Live-videon näkyvyyden voi myös rajoittaa tietylle alueelle tai ikäryhmälle Facebookin ikä- ja sijaintirajausten avulla.

Live-videon toteutus mobiilisovelluksella

Voit tehdä Live-videon iOS- tai Android-laitteella. Suoran lähetyksen laatu riippuu aina internet-yhteyteyden nopeudesta – eli WiFi:n hyödyntäminen kannattaa. Jalustan avulla saat lähetyksesi kuvasta vakaamman.

  1. Ota aluksi käyttöön puhelimesi Älä häiritse -tila, jotta sinulle ei tule puhelua, tekstiviestejä tai ilmoituksia kesken suoran lähetyksen.
  2. Siirry mobiilisovelluksellasi Facebook-sivulle, -ryhmään tai -tapahtumaan, jossa haluat lähettää suoran lähetyksesi.
  3. Napauta Live-painiketta julkaisuikkunan alalaidassa.
  4. Luo videolle kuvausteksti ja otsikko. Ne kannattaa tehdä jo ennakkoon!
  5. Aloita live-video. Suoran lähetyksen maksimikesto mobiilisovelluksella toteutettaessa on nykyisin neljä tuntia, joten voit tehdä pitkänkin lähetyksen! Pyri tekemään lähetyksestä vähintään puolen tunnin mittainen. Katsojasi eivät välttämättä ehdi mukaan juuri sillä hetkellä kuin aloitat, joten suoran lähetyksen kesto lisää potentiaalisen yleisösi määrää.
  6. Kun haluat lopettaa lähetyksesi, napauta Valmis.
  7. Päätettyäsi lähetyksen, voit tallentaa sen myös kameran rullaan ja julkaista sen uudelleen halutessasi.

Live-videon toteutus ja ajastus kameralla ja striimausohjelmistolla

Kun haluat toteuttaa suoran lähetyksen Facebookissa ammattimaisesti, suosittelen laadukkaan kameran ja striimausohjelmiston käyttöä. Parhaiten sopiva ohjelmisto määräytyy striimattavan sisällön tyypin mukaan. voit käyttää myös maksuttomia avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Facebookin ohjeista voit lukea lisää ohjelmistovaihtoehdoista ja suorista lähetyksistä striimausohjelmistoilla.

Kun käytät kameraa ja striimausohjelmistoa, suoran lähetyksen voi ajastaa ja aloittaa Facebookin Live Producerilla. Sen kautta voit ajastaa suoran lähetyksen jo viikkoa ennen sen toteutusta. Ajastuksen tehdessäsi sivun tykkääjät näkevät uutisvirroissaan ajastusjulkaisun ja he voivat tilata itselleen ilmoituksen tulevasta suorasta lähetyksestä sen alkaessa. Näin heidän on helppoa siirtyä odotushuoneeseen heti suoran lähetyksen alkaessa. Kun itse suora lähetys sitten alkaa, Facebook luo automaattisesti livevideon sisältävän julkaisun sivun uutisvirtaan. Lisäksi tällöin lähtee myös muistutus sen aiemmin tilanneille.

Live Producer -työkalun avulla kommenttien moderointi tietokoneella on kätevää suoran lähetyksen aikana. Kommentointia voi myös rajata:

  • Hidas: Kommentoijat voivat kommentoida vain kymmenen sekunnin välein.
  • Keskustelu: Keskustelussasi näkyvät vain kommentit, joissa on vähintään sata merkkiä.
  • Seuraaja: Vain sivusi seuraajat voivat kommentoida.
  • Rajoitettu: Katsojilla on oltava vähintään kaksi viikkoa vanha tili, jotta he voivat kommentoida. Tämä estää tehokkaasti väärinkäyttöä.
  • Suojattu: Kommentoijien on täytynyt seurata sinua vähintään 15 minuutin ajan. Tämänkin avusta tavoitat selkeämmin juuri oikeaa kohderyhmääsi.

Suoran lähetyksen markkinointi Facebookissa

Suoran lähetyksen voi julkaista Facebook-sivulla, ryhmissä ja henkilökohtaisessa profiilissa. Suoran lähetyksen voi myös ristiinjulkaista samanaikaisesti useammilla sivuilla. Tämä on hyödyllinen toiminto esimerkiksi silloin, kun brändin suorassa lähetyksessä esiintyy yhteistyökumppani, esimerkiksi sosiaalisen median vaikuttaja, jonka omallakin Facebook-sivulla on paljon tykkääjiä. Näin suora lähetys voi tavoittaa huomattavasti laajemman yleisön. Facebookin suora lähetys on myös mahdollista upottaa verkkosivuille tai blogiin. Upotuskoodin saa käyttöön Live Producer-työkalusta sen jälkeen, kun livelähetys on ajastettu.

Muista tekijänoikeudet

Tehdessäsi suoraa lähetystä huomioi aina, että kaupallisen musiikin käyttö Facebook Live-videolla ilman asianmukaista lupaa voi johtaa lähetyksen poistamiseen. Rojaltivapaata musiikkia voi käyttää vapaasti esimerkiksi taustamusiikkina.

Miksi valita juuri Facebook Live?

Moni sosiaalisen median alusta tarjoaa nykyisin mahdollisuuden suorien lähetysten toteuttamiseen. Siksi onkin tärkeää miettiä, minkä kanavan kautta suora lähetys kannattaa toteuttaa. Esimerkiksi silloin, kun Facebook-sivulla on paljon tykkääjiä ja he todella kuuluvat kohderyhmään, on varmasti fiksua valita julkaisukanavaksi juurikin Facebook. Toki suora lähetys on mahdollista julkaista samanaikaisesti myös useammassakin kanavassa, esimerkiksi YouTubessa, Facebookissa ja näiden jomman kumman kautta upottamalla verkkosivustolle. Näin tavoitetaan varmasti mahdollisimman laaja yleisö.

Hyviä esimerkkejä Live-videoista koronapandemian aikana

Nostan lopuksi vielä esille muutaman kiinnostavan Facebookissa toteutetun suomalaisen suoran lähetyksen, niin voit inspiroitua ideoimaan, miten te voisitte toteuttaa Live-videon näinä aikoina.

Helsingin Sanomat & Maaret Kallio

Visit Finland: Rent A Finn Goes Virtual

Helsingin kaupungin pormestarin infovideot

Uusimmat blogikirjoitukset aiheesta