Jani Lilja

Julkaistu vuonna 2016

Somecon Chief Happiness Officer Jani Lilja luotsaa pilke silmäkulmassa joukkoaan kohti parempaa kommunikaatiota ja haluaa olla työkavereidensa tukena. Jani on kiehtova sekoitus IT-nörttiä ja humanistia, sillä hänen tavoitteenaan on parantaa sekä työprosesseja että -hyvinvointia myös teknologiaa hyväksikäyttäen.

Reilut kaksi vuotta sitten Jani työskenteli ICT-sektorilla ja eli hektistä elämää. Sosiaalinen media oli hiipinyt kuitenkin jo vuosia aiemmin ICT-työn rinnalle, ja Jani oli alkanut miettimään varsinkin Twitterin ja Facebookin mahdollisuuksia työkäytössä. Hän konsultoi sosiaalisen median käyttöä päivätyönsä ohella ja oli esimerkiksi Twitterissä niin aktiivinen, että Somecon perustaja Minna kehotti häntä miettimään sosiaalisen median parissa työskentelyä täysipäiväisesti.

“Havahduin jossain välissä, että ihmisten väliset kohtaamiset olivat siirtynyt enemmän ja enemmän verkkoon. Halusin kehittää ajatusta siihen suuntaan, että ihmiset saataisiin tekemään asioita yhdessä sosiaalista mediaa hyödyntäen”, Jani muistelee. Tämän tavoitteen eteen Jani tekee Somecollakin töitä: hän haluaa edistää sosiaalisen median ajatusmaailman mukaisia toimintamalleja niin asiakastyössä kuin yritysten sisälläkin.

Janin päivittäiset työtehtävät vaihtelevat HR-tehtävistä asiakastapaamisiin. Hän kehittää sisäisiä toimintamalleja, toimii esimiehenä, mentoroi ja konsultoi erilaisissa asiakasprojekteissa.

Haluan, että ihmisten on hyvä tehdä työtä ympärilläni. Asiantuntijuuteen perustuvassa kasvuyrityksessä vauhti nousee usein korkeaksi, joten ihmisillä täytyy olla vapaus tehdä työtä pitkälti itselleen luonnollisella tavalla ja ymmärtää oman tekemisensä arvo asiakkaalle ja työnantajalle. Oma roolini on mahdollistaa tätä, raivata esteitä työn tekemisen tieltä ja tukea ihmisiä arjen sykkeessä.

Janin mielestä parasta Somecolla ovat ihmiset – porukka on hitsautunut hyvin yhteen ja huumori kukoistaa. Erilaisista taustoista tulevien ihmisten myötä yrityksessä on laaja osaamispohja eri aloilta ja kiireenkin keskellä voi aina luottaa siihen, että toisten tietoutta on mahdollisuus ammentaa erinomaisen asiakaslopputuleman takaamiseksi. ”Somecon hyväksi puoleksi pitää ehdottomasti laskea myös asiakkaat, joiden panosta tekemisen viihtyvyydessä ei voi kuin kiitellä”, Jani lisää.

Koko organisaatio yhteisellä asialla

Jani kannustaa Somecon asiakasyrityksiä osallistamaan henkilökuntaansa sisäisen sosiaalisen median käytössä. Näin saadaan organisaatiorajoja häivytettyä ja nostettua pinnalle hiljaisiakin persoonia, jotka harvemmin ovat äänessä kahvipöydissä. Parhaat ideat kumpuavat yleensä yrityksen sisältä – mikäli siihen vain annetaan mahdollisuus. Avoin kulttuuri edistää ihmisten uskallusta lähteä Twitterin ja LinkedInin kaltaisiin palveluihin, joissa heillä on mahdollisuus kasvaa itse omassa ammatissaan, mutta samalla myös nostaa yrityskuvaa asiantuntemuksensa ja kohtaamisten kautta.

Sosiaalisen median parissa työskentelyssä Jani kokee monelle haasteeksi sen, että on oltava jatkuvasti valmis muutokseen: “Tällä alalla tarvitaan nopeaa reagointikykyä ja jatkuvaa itsensä kehittämistä. Kuitenkin vastapainoksi täytyy opetella pitämään huolta itsestään ja läheisistään.” Liverpool-faniksi tunnustautuva Jani viettää vapaa-aikansa vaimonsa ja lastensa kanssa esimerkiksi pyöräillen, luontoretkeillen ja valokuvaten tai satunnaisesti blogiaan ylläpitäen. Turun Ruissalo on yksi hänen lempipaikoistaan, eikä ihme, kun miettii meren läheisyyttä ja saaren rauhaa.

Toiveena käytöstapojen palaaminen nettiin

Jani toivoo ihmisten ymmärtävän, että verkossa ei voi käyttäytyä miten haluaa. Vaikka eri palvelut antavat vapauden kommunikoida suoraan yritysten, poliitikkojen ja vaikuttajien kanssa, ei tule unohtaa käytöstapoja: “Odotan kuin kuuta nousevaa, että ihmiset alkaisivat kunnioittamaan toistensa mielipiteitä. Eri mieltä saa olla ja ihmisiä pitääkin haastaa, mutta jos sen voi tehdä kehittävästi argumentoiden, niin miksi keskittyä haukkumiseen ja alistamiseen? Stressipallolle olisi tarvetta monen kosketusnäytön ja näppäimistön äärellä.”