LM Someco logo
Artikkelin kansikuva. Graafinen piirros naisesta jolla on klaffi kädessään

Vaikuttava videotuotanto on kaikkien käsissä

Yksi meistä pitää enemmän stillkuvista, toinen graafisista toteutuksista ja kolmas vannoo liikkuvan kuvan nimeen. Tutkimustulosten ja sosiaalisen median alustoilta saatujen lukujen valossa voidaan kuitenkin sanoa, että video jatkaa edelleen voittokulkuaan sisältömuotojen kavalkadissa. Videon on raportoitu olevan sisältömuodoista parhaimmillaan se koukuttavin ja huomiota herättävin. Aivommekin ovat rakentuneet siten, että liike kiinnittää huomiomme tehokkaammin kuin staattinen kuva. Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, miten paljon enemmän voi kertoa yhdellä videolla!    

Video sosiaalisessa mediassa 

Videoita käytetään yhä enemmän kaikissa sosiaalisen median kanavissa, Instagramin Reelseistä LinkedInin videosyötteeseen. Videota voi hyödyntää esimerkiksi viestin inhimillistämiseen, jonkin asian opettamiseen tai autenttisen, vaikkapa yrityksen arjesta kertovan behind the scenes -sisällön tarjoamiseen. 

Tie asiakkaan sydämeen kulkee tunteiden kautta, ja videomuoto onkin mitä mainioin tapa tuottaa tunteita herättävää sisältöä. 

Yksinkertainen, nopeasti ymmärrettävä ja kotikutoinen videomuoto on myös vuonna 2025 sisältötyypeistä rakastetuin. Lyhytvideoiden myötä keskittymiskykymme on kuitenkin heikentynyt, ja ellei video koukuta heti ensimmäisestä sekunnista, olemme saman tien valmiita ohittamaan sen. Aivomme kaipaavat välitöntä mielihyvää, johon lyhytvideot ovat meitä totuttaneet.

Olennaista ei kuitenkaan ole videon pituus, vaan se, että se on kokonaisuudessaan katsomisen arvoinen. 

Sisällön täytyy siis puhutella katsojaansa, sitouttaa ja herättää tunteita. 

Vinkit videotuotantoon vuodelle 2025

Tuotimmepa minkä pituista videota vain, nämä liikkuvaa kuvaa koskevat trendit pysyvät voimissaan myös vuonna 2025. 

1. Autenttiset, rosoiset ja itse tehdyn näköiset videot ovat edelleen suosituimpia 

Autenttinen sisältö on kriittisen tärkeää aidon vuorovaikutuksen luomiseen asiakkaiden kanssa. Aitous tekee brändistä helposti lähestyttävän ja herättää luottamusta. Inhimilliset brändit erottuvat edukseen massasta. Kotikutoinen sisältö ei siis tarkoita huonoa sisältöä, vaan se on itse asiassa suosittua jo samaistuttavuutensakin takia.   
  
Mainoksiin suhtaudutaan sosiaalisen median kanavissa nihkeästi, mutta kun mainosvideo näyttää aidolta orgaaniselta sisällöltä, sitä jäädään helpommin katsomaan. UGC:n eli käyttäjien luoman sisällön (engl. User Generated Content) avulla organisaatiot ja brändit pystyvät maksimoimaan autenttisuuden ja sen myötä myös vaikuttavuuden.  

Markkinoijalle brändin näkyvyys on tietysti elinehto, mutta pelkän logon lisääminen videoon ei sosiaalisessa mediassa toimi tehokkaimmalla tavalla. Sen sijaan liitä brändi tai tuote videoon luontevalla, aidolla tavalla. 

2. Videossa kaksi ensimmäistä sekuntia ovat tärkeimmät  

Sosiaalisen median videoita katsotaan keskimäärin kaksi sekuntia ennen seuraavaan sisältöön siirtymistä, joten herätä katsojan huomio heti ensi sekunneista lähtien.   
  
Kerro heti napakasti, mistä videossa on kyse: aloita vaikka kysymyksellä tai yllätä katsoja jotenkin muuten. Tulokset osoittavat, että suoraan kameraan katsovat ihmiskasvot ovat sosiaalisessa mediassa edelleen kaikkein paras tapa kiinnittää huomio. 

Heittäydy siis aidosti omilla kasvoillasi mukaan videosisältöihin. Näin pysäytät mobiililaitteella sosiaalista mediaa selaavan henkilön sormen julkaisusi pariin. 

3. Tekstitys

Sosiaalista mediaa seurataan kaikkialla maailmassa pääsääntöisesti mobiililaitteella, ja iso osa käyttäjistä selaa sosiaalisen median syötettä edelleen ilman ääntä. Siksi tekstittäminen on sosiaalisen median videoissa äärimmäisen tärkeää.   
  
Tekstittämällä videosi palvelet seuraajaasi varmistamalla sisällön seurattavuuden juuri siellä, missä hän kulloinkin on (vaikka täydessä hississä sosiaalista mediaa äänettömästi selaten).  

Tekstittäminen on myös olennaista saavutettavuuden kannalta. Digipalvelulaki (laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta) asettaa vaatimuksia digitaalisten palvelujen saavutettavuudelle Suomessa. Lain tavoitteena on varmistaa, että kaikki käyttäjät, mukaan lukien henkilöt, joilla on erilaisia toimintarajoitteita, voivat käyttää digitaalisia palveluja yhdenvertaisesti. Kesäkuussa 2025 digipalvelulain soveltamisala laajeni koskemaan myös monia yksityisen sektorin toimijoita. 

4. Kanavassa kanavan ehdoilla

Mobiilikäytöstä johtuen sosiaalisen median sisällöistä nautitaan pääsääntöisesti pieneltä ruudulta. Mitä isomman osan pienestä ruudusta video vie, sitä suurempi huomioarvo. 

Viimeistään nyt kannattaa siis sosiaalisessa mediassa unohtaa vaakamuoto ja siirtyä tekemään kaikki sisällöt pystymuotoon eli vertikaaliin (9:16) tai vähintäänkin 4:5-kuvasuhteeseen.  

5. Ei videota videon takia

Video ei toimi vain koska se on video, vaan sen sisältö on edelleen tärkeintä. 
  
Oli sisällön muoto mikä tahansa, sen täytyy tuoda lisäarvoa katsojalle ja olla viihdyttävää sekä kehittävää. Pohdi, mitkä sisällöt sopisivat videomuotoon ja mitkä taas toimisivat parhaiten vaikka kuvakarusellina.   
  
Jos videot eivät kerta kaikkiaan näytä tulosten valossa resonoivan juuri sinun seuraajakunnassasi, tuota sisältöä, joka resonoi. Kohderyhmätuntemus on tärkeää kaikessa liiketoiminnassa sekä sisällöntuotannossa. 

6. Entertaining educational eli Edutainment

Viihdyttäviä, helposti sisäistettäviä opetusvideoita löytyy YouTubesta tai TikTokista lähes aiheesta kuin aiheesta. Entertaining educational -sisältöjen suosiolle ei näy loppua sosiaalisessa mediassa.  
  
Edutainment-videot mahdollistavat brändeille tilaisuuden tuottaa kohderyhmää kiinnostavaa sisältöä ja samalla markkinoida brändiä ja tuotteita helposti lähestyttävällä ja viihdyttävällä tavalla.   

Haastankin sinut pohtimaan, mitä juuri sinun yrityksesi voisi viihdyttävästi seuraajilleen opettaa? Kuinka lyhentää verhot liimanauhan avulla? Miten tuunata pakastepizza? Parhaat vinkit ja tuotteet saunan pesuun? 

7. Ääni

Vaikka sosiaalista mediaa selataankin enimmäkseen ilman ääntä, sen merkitystä videoissa ei voi unohtaa. Olemme tottuneet ja hyväksyneetkin sen, että toisinaan videokuva saattaa olla verkkoyhteyden takia epätarkka. Ärtymystä voi kuitenkin syntyä, mikäli videolla äänen rooli on olennainen, mutta taustalla on häiriötä, eikä puheesta saa selvää. Kun siis kuvaat videota, huolehdi, että tila on rauhallinen ja hiljainen. Voit myös pelata varman päälle ja investoida erilliseen mikrofoniin. 

8. Algoritmi tukee videosisältöä

Video on trendannut sisältömuotona jo vuosia. Viimeisten vuosien aikana olemme kuulleet kaikkien suurimpien sosiaalisen median alustojen painottavan sisällöissään yhä enemmän liikkuvaa kuvaa.   

Stillikuvan muuntaminen algoritmiystävälliseksi videomuodoksi on yksinkertaista toteuttaa esimerkiksi: 

  • animoimalla kuvan päälle tekstiä 
  • zoomaamalla kuvaan liikettä 
  • lisäämällä kuvaan liikkuva filtteri  tai 
  • käyttämällä kuvassa taustamusiikkia. 

Mobiililaitteille löytyy sovelluskaupoista useita hyviä kuvaeditointisovelluksia, joissa pystyy käden käänteessä muokkaamaan still-kuvasta videon. Canva on yksi kätevä työkalu, jota on helppo oppia käyttämään, ja siitäkin löytyy nettisivun lisäksi oma sovelluksensa. Kannattaa tutustua myös Metan uuteen ilmaiseen Edits-sovellukseen.

Miksi panostaa videotuotantoon?

Content Marketing Instituten tekemän Content Marketing and Visual Storytelling Survey -tutkimuksen mukaan 73 prosenttia mainostajista raportoi videon merkityksen kasvaneen osana omaa sisältömarkkinointiaan. Vastaajien mukaan videoiden tärkein rooli on brändin tunnettuuden kasvattaminen inhimillistämällä viestintää ja tarinankerrontaa. Videoiden vahvuudeksi vastaajat listasivat tarinankerronnallisuuden, sitouttavuuden ja aitouden. Kun brändi luo yleisöä kiinnostavaa sisältöä, yleisö kokee sen tutuksi ja helposti lähestyttäväksi. Tunteita herättäviä videoita hyödyntämällä yritykset ovat siis sosiaalisen myynnin eli asiantuntijaviestinnän ytimessä.  

Kun sosiaalisen median alustat lisäävät enemmän uusia videotoimintoja, ja algoritmitkin preferoivat videomuotoa, videosisällöt tulevat olemaan vuonna 2025 entistäkin tärkeämpiä myös brändeille. 

On hyvä muistaa, että jos teidän brändinne ei vielä investoi videoon, niin kilpailijanne oletettavasti investoivat. 

Kaipaatko lisätietoa, miten aloittaa vaikuttava videotuotanto helposti mobiililaitteella? Tervetuloa Vaikuttavaa videomarkkinointia -koulutukseemme 19.8.2025. Voit myös aina olla meihin yhteydessä, niin räätälöimme juuri sinulle sopivan koulutuksen! 

Uusimmat blogikirjoitukset aiheesta