Kollega linkkasi hiljattain tutkimuksen, jossa oli tutkittu 13–29-vuotiaiden sosiaalisen median käyttöä. Keskustelua meillä herätti erityisesti se, että miten ihmeessä Snapchat on TikTokin edellä. Toisaalta taas saamme usein kysymyksiä siitä, että mikä näiden kahden kanavan ero oikein edes on – ne kun tuppaavat monella menemään hieman sekaisin tai niitä pidetään identtisinä, vaikka itse asiassa kanavat eroavat paljonkin toisistaan sekä käyttötavoiltaan että ominaisuuksiltaan. Useimmiten heillä, jotka eivät ole lainkaan itse tutustuneet ko. alustoihin tai tuntevat ne parin vuoden takaa, on niistä varsin hassuja ja jopa vääriä luuloja. Jos koet lukeutuvasi epäröijiin tai haluat kerrata pääpointit molemmista kanavista, lue ihmeessä lisää!
Yli miljoona aktiivista kuukausittaista käyttäjää
Miten keltasävyinen haamuikonilla varustettu Snapchat, tuttavallisemmin Snap tai ”Snäppi”, ja nuotin kuvasta tunnettu TikTok sitten eroavat toisistaan? Viimeisimmän suoraan medioilta saadun datan mukaan Snapilla on Suomessa 1,4 miljoonaa ja TikTokilla 1,3 miljoonaa aktiivista kuukausittaista käyttäjää. Globaalisti TikTok on ollut viime vuosien ladatuimpia sovelluksia, ja esimerkiksi eMarketerin ennusteiden mukaan palvelu saavuttaa Isossa-Britanniassa yli 20 miljoonaa käyttäjää vuoteen 2025 mennessä. Ennusteiden mukaan Z-sukupolvi kuitenkin suosisi edelleen Snapia TikTokin ohi.
Siinä missä Snap palvelee 18–34-vuotiaita eritoten pikaviestipalveluna ja nopeiden ”snappien” jakamisena sisäpiirin kesken, TikTokiin tullaan ihan eri mentaliteetilla – viihtymään, sitoutumaan ja yhteisön pariin. TikTokiin ei tulla vain tsekkaamaan, mitä joku on viimeksi päivittänyt tai millaisen kuvan julkaissut, vaan sinne tullaan nimenomaan katsomaan, kuluttamaan ja luomaan erilaisilla tehosteilla varusteltuja videosisältöjä. Ja hujauksessa niitä onkin katsonut jo tunnin tai useamman.
TikTokissa viihdytään ja se luo trendejä
Jo vanhentuneet mielikuvat TikTokista pelkkänä nuorten tanssipaikkana voi unohtaa, sillä Suomessa täysi-ikäisiä käyttäjiä on kanavassa pääosa, ja alustaa katsotaan keskimäärin jopa yli 90 minuuttia (!) per päivä. USA:ssa TikTokin käyttäjät kuluttavat kanavassa jo enemmän aikaa kuin Youtubessa, joka on pitkään ollut videoalustojen valtias. TikTokissa lähtökohtaisesti äänet ovat aina päällä, musiikki näyttelee isoa roolia ja näyttökerta on koko ruudun valtaava elämys, 100 % share of voice, kun muissa kanavissa impressio lasketaan useimmiten niin, että sisällöstä tai mainoksesta näkyy vain pieni osa ruudulla.
TikTokissa suosituimmat sisällöntuottajat ovat tähtiä, mutta kuka ja melkeinpä mikä tahansa voi nousta viraaliksi ilmiöksi: esimerkiksi salaattiresepti, meikkitutoriaali, legginsit, pilat, haasteet, duettona tehdyt sisällöt tai tiettyä sisältöjujua toistava konsepti. Yksi tunnetuimpia lienee @danielmac, joka kyselee kalliita autoja ajavilta henkilöiltä ”What do you do for a living?” Ylipäänsä trendien nopea vaihtuminen ja niiden hyödyntäminen on TikTokissa oleellista, mikä kannattaa ottaa huomioon sisältösuunnittelussa. TikTok-sisällöt valuvat nopeasti myös muihin kanaviin.
Snap on yksityisempi viestintäväline AR-ratkaisuineen
Snap on Pohjoismaista suosituin Norjassa. Suomessa alusta on etenkin nuoremman polven pikaviestintäpalvelu, jossa kavereiden kanssa viestittely, erilaisilla virtuaalilinsseillä leikittely ja kuratoitujen sisältöjen, kuten julkkisten, viihteen ja urheilun seuraaminen ovat keskiössä. Snapissa ei jaella eikä kerätä reaktioita tai kommentteja, sillä alustan omin sanoin heillä kunnioitetaan yksityisyyttä. Monesti omat videot ja kuvat jaetaankin vain tietylle ystäväpiirille eikä kaikkien nähtäville. Snap score on kuitenkin tietynlainen luku tai tilasto, joka mittaa aktiivisuutta kanavassa ja jota osa käyttäjistä saattaa tietoisesti tavoitella.
Snapin AR-mahdollisuudet (augmented reality eli lisätty todellisuus) ovat hyvin kehittyneet ja niiden parissa vietetään paljon aikaa. Niitä voi myös luoda itse Snapin linssistudioon. Myös brändille tuotteiden esittely ja kokeilu 3D:nä, tiettyyn tapahtumaan tai tapahtuma-alueelle sidottu filtteri, pelillistetty tai juhlapyhään räätälöity brändin oma linssi tarjoavat monipuolisia mainosmahdollisuuksia, joskin näitä nähdään ainakin Suomessa vielä melko harvoin. Snapissa mainosmielessä toimii helpommin myös ns. mainosmainen sisältö, kun TikTokissa sen olisi suositeltavaa olla natiivimaista ja juuri siihen kanavaan räätälöityä.
Räätälöi mainonta molempiin kanaviin
Edelleen tulee valtavasti vastaan TikTok-mainoksia, joihin on tuupattu sama pystymallinen video kuin vaikkapa Instagram-tarinoihin, mutta ei ole otettu huomioon kanavan vakioelementtejä ruudun sivussa ja alhaalla, jolloin oleelliset asiat monesti peittyvät. Snapiin käy myös sama pystymallinen kuva tai video, ja lisäksi mainosformaateissa voi hyödyntää Facebookistakin tuttua kokoelmamainosta, eli collection adia.
”Musiikin käytöstä TikTokissa myös kysytään meiltä usein. Ja jos olet brändi, vastaus on: ei, et voi käyttää mitä tahansa musiikkia, vaan kaupallisiin tarkoituksiin, oli sisältö orgaanista tai mainoksessa, on käytettävä TikTokin kaupallista musiikkikirjastoa, rojaltivapaata musiikkia tai omaa audiosisältöä.”
Mainonta molemmissa kanavissa on hyvin edullista ja suunnilleen samalla tasolla, esimerkiksi CPM:n eli tuhannen näyttökerran hinnan ollessa 1–2 euron luokkaa. Monet kuitenkin tuskailevat Metan rajoitettujen rekrymainosmahdollisuuksien kanssa. Jos ongelma kuulostaa sinullekin tutulta, oletko ajatellut, että kokeilisit mainostaa työpaikkoja vaihtoehtoisissa kanavissa? Omat seurantapikselit löytyvät niin Snapista kuin TikTokista, joten sekä brändi- että taktinen mainonta onnistuvat molemmissa kanavissa samoista, kaikille saatavilla olevista mainonnanhallinnan alustoista – ja mikä kenties on monille helpotus, brändillä ei tarvitse olla omaa profiilia tai muuta toimintaa ko. kanavissa tehdäkseen mainontaa.
Kiinnostuitko kanavien mahdollisuuksista tai kaipaatko koulutusta mainostamiseen kanavissa? Ota yhteyttä, ja lähdetään suunnittelemaan teille sopivaa pakettia. Voit myös ilmoittautua mukaan TikTok yrityskäytössä -webinaariimme!