LM Someco logo

Facebookin mobiilisovellukset esittelyssä

Facebookista on vuosien aikana kehittynyt laaja, lähes kaiken verkon sosiaalisen kanssakäymisen kattava yhteisöpalvelu, jota tyypillisesti on käytetty internet-selaimella. Tablet-laitteiden ja älypuhelinten käytön kasvaessa Facebookia on kuitenkin ryhdytty käyttämään entistä enemmän myös mobiilisti. Facebook on vastannut haasteeseen rakentamalla useita sovelluksia älypuhelimella käytettäväksi.

Facebook on yhteisöpalveluna niin iso, ettei sitä pysty hallinnoimaan vain yhdellä sovelluksella, vaan niitä on useampia. Kullakin sovelluksella voi hallinnoida yhtä palvelun osa-aluetta: henkilökäyttöä, ryhmäkeskusteluja, yksityisviestejä, Facebook-sivujen ylläpitoa ja Facebook-mainontaa. Tässä blogiartikkelissa käyn läpi Facebookin lukuisat sovellukset ja vinkkaan niiden käyttötarkoituksistaa.

Facebookin omat mobiilisovellukset

Facebook

Facebookin henkilökäytössä yksinkertaisin tapa käyttää yhteisöpalvelua on Facebookin oma sovellus, joka on saatavilla niin iOS, Android kuin Windows Phone -puhelimille.

Toki Facebookia voi tämän lisäksi käyttää myös puhelimen selaimella. Tämä kannattaa erityisesti silloin, jos mobiilisti pitäisi tehdä jotain, mihin mobiilisovelluksesta ei löydy toimintomahdollisuutta. Silloin mobiilia Facebookia selatessaan voi valita siirtyvänsä Facebookin perusversioon, jota ahkerasti zoomailemalla voi löytää oikean toiminnon pieneltäkin näytöltä.

Messenger

Facebook Messenger

Messenger on alunperin Facebookin yksityisviestien ympärille luotu kanava, jota Facebook on lähtenyt kehittämään aktiivisesti omaksi sovelluksekseen. Messenger on saatavilla niin iOS, Android kuin Windows Phone -puhelimille.

Uudistamalla Messenger-sovellusta ja rakentamalla sen ympärille myös Facebook Messenger for Business -kokonaisuutta Facebook selkeästi haluaa tehdä siitä entistä itsenäisemmän osan Facebookin sovellusten kokonaisuutta. Messenger For Business tullee tutuksi erityisesti verkkokauppojen chat-palveluna. Asiakas voi siis jatkossa verkkokaupassa asioidessaan hyväksyä yhdistämisen Facebook-tiliin, jolloin Facebook yhdistää kyseisen käyttäjän tilaukseen. Näin asiakas voi hoitaa kaiken verkkokaupan kanssa käytävän keskustelun Messengerin välityksellä, oli sitten kyse kuiteista, toimituksesta tai tilauksen muutoksista – jopa lisätilauksista tai palautuksesta.

Groups

Facebook Groups

Groups -sovellus kokoaa kaikki Facebookin ryhmäkeskustelut yhden sovelluksen taakse. Groups on saatavilla niin iOS kuin myös Android -puhelimille.

Ryhmiä käytetään usein esimerkiksi harrastuksiin liittyvissä keskusteluissa tai kavereiden keskustelualustoina. Myös yritykset ja erityisesti yhdistykset käyttävät ryhmiä yhteisöjen sisäisinä sosiaalisen median kanavina eli tietyille ryhmille tarkoitetun sisäisen keskustelun väylänä.

Pages-Manager

Facebook Pages Manager

Pages Manager on Facebook-sivujen hallinnointiin rakennettu sovellus. Pages Manager on saatavilla niin iOS kuin myös Android -puhelimille. Myös epävirallinen versio Windows Phoneille löytyy.

Pages Managerin avulla julkaiset mobiilisti kätevästi kuvat ja tunnelmat esimerkiksi tapahtumista yrityksen Facebook-sivulle. Jos koitat tähän tarkoitukseen käyttää henkilökäyttöön tarkoitettua Facebook-sovellusta, julkaisustasi tulee henkilökohtainen jakosi yrityssivulle. Pages Manager on kätevä sovellus ja tarjoaa useita ominaisuuksia julkaisutyökaluista tilastointiin ja sivujen asetusten muokkaukseen asti.

Ads-Manager

Facebook Ads Manager

Ads Manager on Facebook-mainosten hallinnointiin luotu sovellus. Ads Manager on saatavilla ainoastaan iOS -laitteille.

Ads Managerin avulla voi mobiilisti seurata mainosbudjettien kulumista ja luoda uusia mainoksia ihan perustoiminnoin. Tärkein ominaisuus lienee kuitenkin päiväkohtaisen raportoinnin seuranta, joka auttaa paljon niinä päivinä kun mainosbudjettien kulumista pitäisi seurata, muttei pysty olemaan koko päivää tietokoneen ääressä.

Eikä tässä vielä kaikki

Lisäksi Facebook omistaa täysin mobiilisovelluslähtöiset Instagramin ja WhatsAppin. Näitä siis voi lähinnä selata selaimilla, mutta esimerkiksi Instagramiin julkaisuja ei voi tehdä lainkaan verkkoselaimella, vaan kaikki toiminta tapahtuu mobiilisti.

Instagram

Instagram

Instagram on vuonna 2010 perustettu ja vuonna 2012 Facebookin ostama yhteisöpalvelu. Instagram on käytettävissä iOS ja Android -laitteilla ja lisäksi Windows Phonelle on beta-versio.

Instagramin käyttö on kovassa kasvussa ja se on koukuttanut kävijöitä erityisesti visuaalisen luonteensa ansiosta. Instagramiin ollaan myös lanseeraamassa mainostusta Facebookin tapaan.

WhatsApp

WhatsApp

WhatsApp on vuonna 2009 perustettu ja vuonna 2014 Facebookin ostama mobiilisovellus. käytettävissä iOS, Android ja Windows Phone – laitteilla.

WhatsAppin käyttö on myöskin kovassa kasvussa ja siitä on tullut erityisesti tekstiviestien korvaaja niin perheiden kuin kavereiden kanssa käytävän keskustelun kanavana. Toki ensimmäisiä esimerkkejä WhatsAppin asiakaspalvelukäytöstä jo löytyy Suomestakin. Tällä hetkellä Facebookin myös huhutaan suunnittelevan B2C-chatin mahdollistamista WhatsAppissa entistä selkeämmin.

Uusimmat blogikirjoitukset aiheesta