Facebook ottaa ison askeleen pyrkimyksessään nousta liikkuvan kuvan valtiaaksi. Globaalilla Facebook Watch -lanseerauksella kanava pyrkii haastamaan television, suoratoistopalvelut ja YouTuben. Facebook haluaa luoda alustan videosisältöjen kuluttamiseen ja tarjoaakin samalla käyttäjille mahdollisuutta olla oman sarjansa tähti. Kukin vaikuttaja voi myös tienata videosisällöillään näyttämällä niiden yhteydessä mainoksia – kuten television mainoskatkoilla konsanaan. Facebook uskoo videoiden ylipäätään olevan seuraava iso askel tavallisten ihmisten välisessä viestinnässä. Siitä kertoo myös sivujen hallinnointiin tarkoitettu uusi työkalu, Creator Studio.
Mikä ihmeen Facebook Watch?
Facebook Watch on Facebookin uusi alusta, joka kerää videot yhteen paikkaan. Näin käyttäjän on helpompi katsella videoita ja viihtyä Facebookissa. Käytännössä käyttäjä voi seurata tykkäämiensä sivujen videoita katselulistan avulla tai hakea muita itseään kiinnostavia videoita. Watch löytyy Facebookin selainversion ja mobiilisovelluksen lisäksi myös näiltä alustoilta: Apple TV, Samsung Smart TV, Amazon Fire TV, Android TV, Xbox One ja Oculus TV.
Watch myös helpottaa videoin pariin palaamista. Jos käyttäjä näkee Facebookin uutisvirrassa videon, jonka haluaisi katsoa, mutta ei juuri nyt ehdi, sen voi tallentaa Watchiin. Watch ylipäätään pyrkii ohjaamaan käyttäjiä viettämään yhä enemmän aikaa videoiden parissa. Esimerkiksi elokuussa ryhmiin lanseeratut Watch Partyt ja muut uudet toiminnallisuudet videoiden yhdessä katsomiseen ovat tulossa samalle alustalle.
Mainoskatkot Facebookiin
Samalla on lanseerattu mainoskatkot. Käytännössä kyse on lyhyistä mainoksista, joita oman sisällön keskellä näyttämällä esimerkiksi vaikuttajat ja julkkikset voivat tienata rahaa. Facebookissa tullaan pyörittämään videon alussa pre-roll-mainontaa, kesken videon toteuttavaa mid-roll-mainontaa sekä kuvamainoksia videon yhteydessä. Käytännössä mainos näytetään sisällön luonnollisessa taukokohdassa. Videon julkaisija voi myös itse osoittaa oikean kohdan mainoskatkolle. Hän voi myös valita, minkä mainostajien mainokset eivät saa näkyä hänen omistamansa sisällön yhteydessä.
Vaikuttaja voi hakea mainoskatkojen näyttäjäksi täyttäessään tietyt ehdot. Facebook-sivulla tulee olla yli 10 000 tykkääjää. Lisäksi yli kolme minuuttia pitkille videoille on täytynyt saada vähintään 30 000 minuutin kestänyttä katselukertaa. Tällä hetkellä mainoskatkoja videoidensa sisällä näyttäviksi voi hakea Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Uudessa-Seelannissa ja Irlannissa. Facebook kuitenkin kertoi, että tähän otetaan pian mukaan liuta uusia maita, joissa toimitaan espanjaksi, ranskaksi, saksaksi, portugaliksi tai thain kielellä. Suomi ei vielä tässä vaiheessa ole mukana, mutta ohjelmaa ollaan vielä syksyn aikana laajentamassa.
Creator Studio – hallinnointityökalu Facebookin sisällä
Samalla kertaa Facebook lanseerasi myös uuden hallinnointityökalun, Creator Studion. Sen avulla sivujen ylläpitäjät voivat hallinnoida kaikkea Facebook-sivuilla julkaistavaa sisältöä ja siellä käytävää keskustelua. Myös yksityisviesteihin vastaaminen onnistuu. Creator Studio ei korvaa sivujen hallinnointiin käytettävää Business Manageria, vaan tuo sen jähmeyden rinnalle kätevän tavan hallinnoida vuorovaikutusta ja sisältötyötä etenkin, jos hallinnoitavana on lukuisia sivuja.
Creator Studio helpottaa etenkin videoiden julkaisua. Se tuo mukanaan myös mahdollisuuden videoiden ajastukseen. Creator Studion kautta on mahdollista julkaista video yhdellä tai useammalla sivulla entistä helpommin. Creator Studiosta löytyy myös mahdollisuus hallinnoida mainostaukoja omassa videosisällössä tutkia omien videoiden monetisoinnin mahdollisuuksia ja halllinnoida tienattuja maksuja.
Creator Studio myös tarjoaa uudenlaista dataa sisältöihin, erityisesti videoiden katselun lojaliteettiin liittyen. Facebook toivoo kaikkia sisällöntuottajia luomaan sisältöä, joka saa käyttäjät useammin palaamaan sisältöjen pariin. Siihen tälläkin työkalu-uudistuksella tähdätään.
Mitä merkitystä lanseerauksella on?
Olen monesti todennut, että Facebook ei ole tyytymässä vähään saatuaan niin monet meistä palvelunsa aktiivisiksi käyttäjiksi. Yhtiö yrittää kehittää uudenlaisia liiketoiminnallisia malleja, joilla sen reviiri laajentuu markkinoinnista yhä laajemmin liiketoimintaa mahdollistavaksi alustaksi. Voit lukea näkemyksiäni Facebookin tulevaisuuden kehityssuunnista alkuvuodesta kirjoittamassani Facebookin imperiumi ei tyydy vähään -artikkelista. Facebook ottaa taas isompia harppauksia kohti liikkuvan kuvan herruutta lanseeraamalla Watchin globaalisti heti kesällä lanseeratun IGTV:n jälkeen sekä luomalla uusia tapoja kaupallistaa videoita. IGTV kilpailee nuoresta yleisöstä SnapChatin kanssa. Sen sijaan Facebook Watch kilpailee tavallisten ihmisten videoiden katsomisesta ja toisaalta mainostajien budjeteista YouTuben lisäksi myös televisioyhtiöiden ja suoratoistopalveluiden kanssa.
Lue myös aiempi artikkelini Facebook Watchiin liittyen: Facebook Watch – kilpailu TV:n ja YouTuben kanssa (21.9.2017)