Euroviisufaneille tarjoillaan tänä vuonna tuplasti iloa ja ilmiöitä, kun Ruotsin edustajana viisukansaa vihtoo suomalainen huumoriyhtye KAJ ja Suomen oma lavakuningatar Erika Vikman kietoo katsojat mustaan lateksiin ja vahvaan feminiinivoimaan. Esimerkiksi vuonna 2023 yritykset lähtivät villisti mukaan tukemaan Käärijää ja nyt tilanne on vieläkin kutkuttavampi. Miten siis kannustaa viisuedustajia somessa tavalla, joka saa fanit hymyilemään, artistit kiittämään ja brändin loistamaan ilman, että lipsahdetaan tekijänoikeuskarikoihin? Lue vinkit tästä blogista.
Euroviisut eivät ole vain musiikkikilpailu. Ne ovat kansainvälinen mediatapahtuma, joka tuo yhteen valtavan yleisön eri puolilta maailmaa. Sosiaalinen media kuhisee viisuviikolla keskustelua, ja faneilla on tapana jakaa, reagoida ja osallistua sisältöihin innokkaasti. Tämä tarjoaakin yrityksille ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua brändinä ajankohtaiseen ja tunteita herättävään keskusteluun.
Miksi yritysten kannattaa hypätä mukaan Euroviisuhuumaan?
Euroviisufanit eivät ole passiivisia katsojia, vaan he ovat aktiivinen ja sitoutunut yleisö, joka reagoi nopeasti oivaltavaan sisältöön. Osallistuminen viisuhuumaan ei ainoastaan tuo näkyvyyttä, vaan myös lujittaa brändin suhdetta yleisöön, kun yritys näyttää jakavansa asiakkaidensa intohimon ajankohtaisiin ilmiöihin. Positiivinen ja kekseliäs viestintä rakentaa hyväntahtoista huomiota ja voi tuoda brändille mainetta ajassa elävänä, hyväntuulisena toimijana. Ja mikä parasta: tänä vuonna tarjolla on tuplamahdollisuus, kun suomalaiset voivat kannustaa sekä KAJ:ta että Erika Vikmania ja tuoda orgaanista huomiota ja laajentaa näkyvyyttä – hyvän mielen lisäksi. Euroviisujen hyödyntäminen sosiaalisessa mediassa on parhaimmillaan kekseliästä, kohderyhmään uppoavaa sisältöä, joka kasvattaa näkyvyyttä, herättää hyvää fiilistä ja tuo brändille arvokasta huomiota.
Hyvällä maulla ja luvalla – kannustamisen pelisäännöt
Kannustushuumassa on kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki Euroviisuihin ja sen edustajiin liittyvä sisältö ei ole vapaasti käytettävissä yritysten ja organisaatioiden sosiaalisen median julkaisuissa, erityisesti kaupallisessa tarkoituksessa. Tässä keskeisiä asioita, jotka kannattaa huomioida KAJ:hin ja Erika Vikmaniin liittyen:
1. Älä käytä musiikkikappaletta ilman lupaa
KAJ:n ja Erika Vikmanin euroviisukappaleiden käyttö yrityksen sisällöissä ilman erillistä lupaa on kielletty. Tämä koskee esimerkiksi TikTok- ja Instagram-videoita, joissa taustalla soi kilpailukappale. Jos yritys haluaa hyödyntää kappaleita osana sisältöjään, sen tulee saada siihen lupa kappaleen tekijöiltä, joita tässä tilanteessa edustaa kustantaja. Kustantajien yhteystietoja löydät hakupalveluista tai voit kysellä niitä Teostolta. Jos kappaleesta halutaan käyttää alkuperäisten esittäjien versiota, lupa on saatava myös kappaleen julkaisseelta levy-yhtiöltä.
2. Lyriikat ja tunnetut lausahdukset eivät kuulu mainoksiin ilman lupaa
Esimerkiksi KAJ:n kappaleen kertosäe ”Bara bada bastu” on tekijänoikeuden alaista sisältöä. Lyriikan suora käyttö yrityksen kaupallisessa viestinnässä (esim. mainoksissa tai tuotteissa) edellyttää lupaa.
Kappaleiden sanoitusten (tai nuottien) käyttö sosiaalisessa mediassa vaatii aina sanoittajan tai hänen kustantajansa luvan. Kysyinkin asiasta Bada bara bastun (Warner Chappell) kustantajalta ja tässä yksityiskohtainen vastaus.
Bara bada bastu -kappaleen käyttöä Euroviisujen ajan hallinnoi SVT. Itse lause nauttii tekijänoikeussuojaa, eikä sitä periaatteessa sellaisenaan voi käyttää yritysten tai organisaatioiden sisällöissä. Eri muunnokset siitä ovat turvallisempia käyttää, kuten ”Meilläkin voi bara bada tarjousten keskellä” tai viittaukset, kuten ”Tänään saunotaan KAJ:n tahtiin!”.
Kuitenkin Warner Chappellilta vastattiin, että tässä tilanteessa on heidän puolestaan sallittua onnittelun ja kannustuksen yhteydessä kuvatekstissä toivottaa KAJ:lle onnea viisuihin ja mainita Bara bada bastu -kappaleen nimi.
Erika Vikmanin kappaleen Ich komme -nimeä ei ole rekisteröity, joten sen käyttö on hyväksyttävää sosiaalisessa mediassa. Muiden laulun sanojen käyttö tai muuntelu on luvanvaraista, joten pidemmät suorat lainaukset vaativat aina vihreää valoa sanoituksen tekijältä.
Erikankin kohdalla yleispätevät viittaukset ovat sallittuja, kuten esimerkiksi: ”Tänään meilläkin kajautetaan kovvaa, että Erika finaaliin!”.
3. Älä luo harhaanjohtavaa mielikuvaa virallisesta yhteistyöstä artistien kanssa
On tärkeää, ettei yrityksen tai organisaation viestintä anna väärää kuvaa virallisesta yhteistyöstä. Ilmaisu ”Virallinen tukija” ei ole sallittu ilman sopimusta, mutta esimerkiksi ilmausta ”Meidän tiimi kannustaa KAJ:ta ja Erika Vikmania!” voi käyttää.
4. Käytä rekvisiittaa fiksusti ja brändin omalla tavalla
Erika Vikmanin ikoninen kultainen mikrofoni tai KAJ:n esitykseen liittyvät saunarekvisiitat innostavat ideoimaan kannustusjulkaisuja. Inspiraatiota saa ja kannattaakin hakea, mutta suora kopiointi ei ole viisasta. Yksittäiset lavarekvisiitat, kuten mikrofoni tai musta lateksiasu, eivät useimmiten ole tekijänoikeuden suojaamia, elleivät ne ole erityisen omaperäisiä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä.
Mutta jos ideana on viestiä, että olemme samalla aaltopituudella, niin se kannattaa tehdä mahdollisimman omaperäisesti, juuri omaan äänensävyyn sopivalla tavalla. Yritys voi esimerkiksi käyttää isoa kultaista vessaharjaa, joka tuo mieleen mikin tai pukea tuotteensa sisällöissään saunapyyhkeeseen – kunhan mukana on pilkettä silmäkulmassa eikä “virallista” tunnelmaa, jos yhteistyöstä ei ole erikseen sovittu.
Jos olet epävarma, tutki asiaa esimerkiksi Patentti- ja rekisterihallituksen tavaramerkkitietopalvelusta. Lisää tietoa löydät myös Suomen Yrittäjien tekijänoikeusoppaasta.
Lyhyestä viisu kaunis – konkreettiset ohjeet
Jos käytät ”Bara bada bastu” tai ”Ich komme”-lauseita kannustusjulkaisussa, muista vielä nämä asiat:
Käyttö hyvässä hengessä: sallittua, mutta harkiten
Jos käytät lausetta alla kuvatuilla tavoilla, on erittäin epätodennäköistä, että KAJ/Erika Vikman tai heidän edustajansa pitäisivät käyttöä ongelmallisena.
- Ilman musiikkia tai sanoituksia kappaleesta
- Muussa kuin kaupallisessa yhteydessä (esim. et liitä sitä tuotteen mainostamiseen)
- Fanitusta tai kannustusta korostaen
- Lainaus on hyvän tavan mukainen ja liittyy olennaisesti omaan sisältöön
- Et muokkaa sanoituksia
- Tekijän nimi ja teoksen nimi mainitaan
Esimerkki:
“Meidän tiimikin huutaa ’Let go ja anna tapahtuu!’ kun kannustetaan Erika Vikmania Euroviisuissa!”
Tällainen julkaisu ei riko tekijänoikeutta, vaan se perustuu sitaattioikeuteen. Tekijä on mainittu, etkä käytä varsinaista musiikkia tai lyriikoita etkä hyödynnä lausetta kaupallisesti.
Harkitse kahteen kertaan
- Mikäli haluat käyttää useaa lausetta kappaleesta sisällöissäsi. Voisiko julkaisun tehdä jollakin muulla tavalla?
- Tai jos haluat muokata valmista tekstiä. Se ei tietenkään ole sallittua ilman oikeudenomistajan lupaa.
- Jos kuitenkin päädyt käyttämään pidempää tekstiä kappaleesta, sinun tulee pyytää tähän kirjallinen lupa etukäteen kustantajalta. Pelkkä tekijän maininta ei riitä.
Vältä suoraa yhteyttä tuotteisiin tai palveluihin
Jos lause yhdistyy selvästi yrityksesi kaupallisiin tarkoituksiin, kuten alla olevissa esimerkeissä, tilanne on selvä: tällöin lupa täytyy pyytää oikeudenhaltijalta etukäteen.
- Sloganina tuotteessa
- Mainoksessa, joka selkeästi myy jotakin
- Otsikkona kampanjalle
Lue lisää aiheesta tekijänoikeusjuristi Lottaliina Pokkisen kolumnista: Tekstilainat mainoksissa tai Kristian Krokforsin artikkelista: Kielletty markkinointi osa 5/7: Norkkiminen, eli toisen maineen tai tunnettuuden oikeudeton hyväksikäyttö.
Viimeinen vinkkaus ennen viisustudioita
Euroviisujen suosio tuo näkyvyyttä, mutta hyöty tulee useimmiten enemmän yritykselle kuin artistille. Onkin hyvä muistaa, että kaikki, mitä yrityksen tai brändin kanavissa julkaistaan, tulkitaan helposti kaupalliseksi viestinnäksi. Siksi on tärkeää kannustaa hyvällä maulla, reilusti ja rehellisesti sekä muistaa, ettei hyvä fiilis vaadi kopiointia tai kikkailua, vaan oivallusta ja omaleimaisuutta.
Kertauksena, että luvan tarvitset siis aina:
- Jos käytät kappaleen sanoituksesta useamman rivin sanoja
- Jos julkaiset kokonaista säkeistöä tai kertosäettä
- Jos muokkaat, yhdistät tai kääntelet sanoituksia
- Jos julkaisu on yrityksen viestintää tai sisältää kaupallisia tavoitteita
- Jos käytät sanoja osana kampanjaa, sloganina tai tuotteessa
Tällöin on aina haettava lupa oikeudenhaltijalta – joko tekijältä tai kustantajalta.
Jos mikä tahansa mietityttää, apua voit kysyä musiikkiin liittyen Teostolta, sanoituksiin liittyen Kopiostolta tai kappaleiden kustantajilta, joiden suoria yhteystietoja voit tiedustella Teostolta.
Douze points sekä KAJ:lle että Erikalle ja lisäpisteet kaikille brändeille, jotka kannustavat kekseliäästi, sydämellä ja luvan kanssa! Kun mukana on oma ääni, pilke silmäkulmassa ja kunnioitus taustalla, syntyy sosiaalisen median sisältö, joka ei vain näy, vaan myös tuntuu ja parhaimmillaan jää mieleen!
Lähteet:
Teoston, Kopioston, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry TTVK:n ja Sanaston tekijänoikeusohjeet sekä Suomen tekijänoikeuslaki.