LM Someco logo

AI Overviews tuo tekoälyn Googlen hakukoneeseen 

Viime vuosina Google on panostanut erityisesti hakujen takana olevien tarpeiden tunnistamiseen ja niihin mahdollisimman ripeästi, jopa yhdellä vilkaisulla, vastaamiseen. Nyt Google on päättänyt hypätä tekoälykehityksen kelkkaan tavoitteenaan parantaa hakukokemusta tarjoamalla käyttäjille yhä personoidumpia vastauksia. Mutta mistä AI Overviews -kehityksessä on tarkemmin kyse, ja miten tekoälyvastausten saapuminen vaikuttaa jokapäiväiseen tiedonhakuumme? Muotoutuuko tutusta Google-haustakin vääjäämättä vain yksi tekoälyassistentti toisten joukkoon? 

Google on maailman käytetyin hakukone, jonka kehitystyö ei hidastu

Käyttäjien tiedontarpeisiin aiotaan vastata jatkossa entistäkin tehokkaammin, sillä tuoreena uudistuksena Google on ottanut hakutulossivulleen käyttöön AI Overviews -tekoälyvastaukset, jotka tarjoavat käyttäjille tiiviitä vastauksia erityisesti monimutkaisiin ja informatiivisiin kysymyksiin.  

Sen sijaan, että käyttäjät klikkaisivat useita eri linkkejä tiedon löytämiseksi, toiminto tarjoaa tietoa suoraan hakutulossivulla. Tämä helpottaa erityisesti pitkien ja monimutkaisten kysymysten esittämistä silloin kun hakija kaipaa syvällisempää tietoa aiheesta. Tulokset ovat artikkelityylisiä ja sisältävät listoja, lyhyitä kappaleita ja kuvia, mikä luo kokonaisvaltaisen hakukokemuksen. 

AI Overviews -tulosten saapumista Eurooppaan on odoteltu jo tovi, mutta Yhdysvalloissa automaattisesti generoidut tekoälyvastaukset ilmestyivät hakutulossivun paraatipaikalle jo viime vuoden aikana. Keinoälyn luoma tiivistys lupaa vastata käyttäjän ongelmiin nopeasti ja vaivattomasti. Hakijan ei tarvitse enää vaivautua siirtymään itse hakutuloksiin, saati sitten pois hakukoneesta itse tietoa tarjoavalle verkkosivustolle asti.  

Tekoälytoiminnot kirittävät kilpailua 

Tiedonhaku ja hakukäyttäytymisemme ovat aktiivisessa muutoksessa. Google on ollut länsimaissa hakujen kiistaton kuningas läpi koko modernin internetin aikakauden, mutta viime vuodet se on saanut osansa tekoälymyllerryksestä. Kymmenen sinisen linkin lista on pysynyt liki muuttumattomana, mutta uusia palikoita (nk. SERP features) on alkanut ilmestyä hakutulossivulle kiihtyvään tahtiin.  

Oli Googlen linkkilista yksinkertaisuudessaan kuinka kaunis tahansa, ei hakukonejätti ole voinut jäädä lepäämään laakereilleen uusien kilpailijoiden kehittyessä. Googlen halu vastata ChatGPT:n kaltaisten tekoälyjättien räätälöityihin tiedonhakukokemuksiin on ymmärrettävää. Googlaaminen on oma taiteenlajinsa, ja vaikka Google ottaa hakutulossivua arpoessaan kunkin hakijan mieltymykset ja hakuhistorian huomioon, kaikilta hakuoperaattoreiden tehokas käyttö ei onnistu. Monelle keskustelevampi ja taustoittavampi lähestymistapa tiedonhakuun sopii paremmin, minkä takia onkin luontevaa, että Google vie omaa hakusivuaankin interaktiivisempaan suuntaan. 

Samalla käyttäjälle herää kysymyksiä siitä, kuinka Google oikeastaan hyötyy tekoälyavusteisen hakutulossivun käyttöönotosta. Suurin osa Googlen liikevaihdosta muodostuu mainostilan myynnistä esimerkiksi juuri hakutulossivuilla, ja mainostuloista se ei halua luopua. Google on ollut tarkassa syynissä epävirallisen monopoliasemansa vuoksi ja sen markkinaosuus on kääntynyt hienoiseen laskuun. Käyttäjät on siis saatava pysymään palvelun parissa uusin keinoin. 

Mikä on AI Overviews?

Kuvakaappaus Googlen hakutulossivulta. Hauksi on syötetty how to identify neoclassical adventure ja sen alla avautuu tekstiosio ja sivupalkki otsikolla AI Overview. Otsikon alla on tiivistelmä tuloksesta ja vieressä kuva vaalean marmorisen rakennuksen julkisivusta korkeine pylväineen sekä lähteet tiedoille Googlen tiivistys Englanniksi: To identify neoclassical architecture, look for grand scale, simple geometric forms, symmetrical designs, classical details like columns (Doric, Ionic, or Corinthian) and a restrained, unadorned aesthetic.

AI Overviews ilmestyi virallisesti Yhdysvalloissa toukokuussa 2024 “Let Google do the searching for you” -mainoslauseen siivittämänä. AI Overviews – työnimeltään Search Generative Experience – toi suoraan hakutulossivun kärkeen tekoälyn runoileman tiivistyksen vastauksista. Enää ei tarvinnut siirtyä eteenpäin kahlaamaan lyhytromaanin pituiseen artikkeliin tai pujottelemaan läpi mainosten miinakentän tyydyttääkseen tiedonhalunsa. Ainakin, jos tekoälyvastaukseen siis pystyi luottamaan. Julkistuksen aikaan AI Overviews, tuttavallisemmin AIO, oli nimittäin selvästi hiukan raakile: sosiaalisessa mediassa revittiin hupia sen älyttömistä vastauksista, joissa esimerkiksi kehotettiin syömään päivittäin jokunen pikkukivi terveyden ylläpitämiseksi.  

Nolo moka Googlen kaltaiselle teknologiajätille, mutta yritys ei luovuttanut ja sai onneksi pian tekoälynsä hallusinaatiot kuriin. Hetkellisesti lähes pannaan laitettujen AIO-tekoälyvastausten määrä on alun sekasorron jälkeen vain kasvanut ja monipuolistunut. Vuoden 2024 lopussa toiminto laajeni yli 100 maahan (vaan ei vieläkään EU-maihin), ja vuodenvaihteessa 2025 noin kolmasosa englanninkielisistä hauista Yhdysvalloissa näytti AIO-vastauksen. Mutta millaiset haut, ja mikä on vastauksen anatomia? 

Milloin AI Overviews saadaan Eurooppaan? Miksei toimintoa ole vielä Suomessa? 

Googlen tekoälytyökalujen rantautumista Euroopan Unionin alueelle on hidastanut erilaiset lait ja säädökset. Muun muassa EU:n digimarkkinasäädös Digital Markets Act sekä tekoälysäädös EU AI Act ja yleinen tietosuoja-asetus GDPR ovat asettaneet tarkemmat raamit toiminnalle rapakon tällä puolen. Samoihin ongelmiin ovat törmänneet myös muut teknologiajätit kuten Meta ja Apple. Google on lupaillut, että AI Overviews laajenee kuluvana vuonna, mutta mitään konkreettista aikataulua se ei ole jakanut. 

Minkälaisten hakujen yhteydessä AI Overviews -hakutulokset näkyvät? 

AIO-vastaukset on tarkoitettu vastaamaan tiedonhakuun, tutkimiseen ja kysymyksiin. Hakumotivaatio on tärkein kriteeri: informatiiviset haut laukaisevat useimmin tekoälyvastauksen kun taas navigaatioon tähtäävissä hauissa niitä ei näy. Kun hakulausekkeena oli kysymys, näkyi AIO-vastaus jopa 74 prosentissa hauista. Samaa suuntaa viestii hakulausekkeiden pituus, sillä yksittäisillä hakutermeillä tekoälytiivistyksen näkyminen on huomattavasti epätodennäköisempää kuin pitkillä lausekkeilla.  

Suora haku toimii, kun tietää jo tarkkaan, mitä on etsimässä. Tekoälyn tarkoitus taas on vastata avoimiin kysymyksiin ja pohdintoihin. Ei haittaa, jos et ole aivan varma mitä kaipaat, sillä tekoäly hoksaa tarpeesi. Hakukokemus on jatkuvasti muotoutumassa keskustelevammaksi, ja aina mietteitä ei tarvitse osata edes sanallistaa, sillä Googlen haku osaa jo tutkia kuvia ja videoitakin.  

AI Overviews näkyy erityisesti informatiivisten hakujen yhteydessä, joissa käyttäjät hakevat kattavaa vastausta kysymyksiin. Yleisimpiä ovat hakulausekkeet, joissa on neljästä viiteen sanaa ja joissa käytetään suosittuja pitkän hännän avainsanoja, kuten “miten”, “parhaat” tai “käytännöt”. Tämä kertoo myös siitä, miten hakuja muotoillaan luonnollisempaan ja keskustelunomaisempaan tyyliin. 

AI Overviewsin on havaittu suosivan erityisesti hakuja, jotka liittyvät terveyteen, turvallisuuteen ja muuhun vastuullisuutta vaativaan tietoon. Taustalla vaikuttaa ainakin ihmisten tapa hakea näistä aiheista tietoa kysymysten kautta. Brändihakutermit, kuten pelkkä yrityksen nimi, eivät puolestaan yleensä aktivoi AI Overviews -tuloksia. 

Miltä AI Overviews -hakutulokset näyttävät?

AI Overviews -hakutulokset eroavat perinteisistä hakutuloksista monin tavoin. Ne tarjoavat tietoa tiiviissä, usein visuaalisessa muodossa. Yleensä tiivistykset on jäsennelty mahdollisimman selkeiksi ja nopeiksi ymmärtää. Kappaleet ovat lyhyitä ja niillä on selkeät otsikot, tai asia on paloiteltu lyhyeksi listaukseksi.  

Toiminto osaa luoda askel askeleelta -ohjeistuksia, verrata tuotteita ja kauppoja sekä näyttää niistä plussia ja miinuksia. Vieressä näkyy listaus lähteinä käytetyistä sivustoista ja joka osion jälkeen tarjotaan linkki sivulle, jolta löytää lisätietoa. Yleensä lähdeluettelo on noin viisi, maksimissaan kymmenen sivustoa pitkä. Vastauksen keskimääräinen pituus on taas noin 160 sanaa: pidempi kuin tavanomainen Featured Snippet -tulos, kuten suora lainaus sivustolta, mutta silti pikaisesti luettavissa. Vastaukset on tarkoitettu yleismaallisiksi ja tavalliselle käyttäjälle sopiviksi, eivätkä ne mene kovin yksityiskohtaiseen tietoon. Ellei sitä erikseen pyydä, siis. 

Kuvakaappaus Google-hausta hakulausekkeella explanation of war and peace tolstoy. Tuloksissa näkyy ensimmäisenä AI Overview -tekoäly-yhteenveto ja sen alla perinteinen Featured Snippet -tiivistys. Vasta näiden jälkeen sivulla näkyy linkkituloksia. Tekoälyn yhteenveto on muodostettu mm. Wikipedian tiedoista ja se on pidempi, kuin yhdeltä sivulta suoraan nostettu Featured Snippet -lainaus.

Kuinka AI Overviews muuttaa hakukäyttäytymistämme? 

Kiertoilmakypsentimen toimintaperiaatteen selittäminen kansankielisesti tai muu ylätason tieto ei ole Googlen tekoälytoimintojen kehityksen päämäärä. AIO-julkistuksessa Google tiedotti tahtotilansa, joka toimii kehityksen ohjenuorana: ihmisen tehtävä on vain kysyä ja Googlen rooli taas ymmärtää, mitä käyttäjä todella tarvitsee, ja tarjota hänelle vastaus. 

Seuraava askel, jota eri toimijat jo testaavat, on agentic AI eli tekoälyagentit. Ne toimivat kuin itsenäisinä assistentteina ja voivat tehdä hakuja ja pitkäjänteistäkin tutkimustyötä ilman, että ihmisen tarvitsee ohjata niitä kädestä pitäen. Joulukuussa julkaistu Googlen tekoälymallin uusi versio Gemini 2.0 Deep Research -ominaisuuksineen on tuotu AI Overviews -vastauksiin, ja sen avulla lyhyet, parin kappaleen tiivistykset vaihtuvat tarvittaessa jopa artikkelipituisiin polveileviin teksteihin, joihin työkalu hakee tietoa useilta kymmeniltä eri sivustoilta. Testissä on myös esimerkiksi “AI Mode”, jonka avulla haun kanssa voi keskustella ja kysyä avoimia jatkokysymyksiä, joita tekoäly sitten miettii ja räätälöi vastaukset juuri käyttäjän omaan tilanteeseen. Tavanomainen linkkien listaus loistaa poissaolollaan. 

Kuvitellaan, että olen lähdössä vaeltamaan Lappiin lokakuussa, mutta en omista vaelluskenkiä. Perinteisesti lähtisin tekemään tutkimustyötä Googlessa, tarkastellen tulevia säätiloja ja vaellusreittien olosuhteita verratakseni niitä eri kenkämerkkien tarjontaan ja jalkineiden ominaisuuksiin kestävyydestä mukavuuteen ja vedenkestävyyteen, tarpoen läpi arvosteluja ja hintoja. Googlen markkinoima haavekuva on, että kysyisin vain hakukoneelta suoraan, kuten seuraavassa. 

“Olen lähdössä Lappiin vaeltamaan lokakuussa ja tarvitsen sopivat kengät. Minulla on leveä jalka ja budjettini on 200 €. Mitkä ostaisin?” Google käy itse tutkimassa blogit, keskustelupalstat ja kaupat ja tarjoilee juuri minulle sopivimmat popot kuin personal shopper ikään. Voilà.  

Mikä on paras joogastudio puolen tunnin pyöräilymatkan sisällä kotoani? Millainen olisi toimiva kulttuuripainotteinen matkasuunnitelma kahden päivän reissulle Tukholmaan? Mitkä olisivat helppoja, mutta gluteenittomia ruokalajeja kolmelle ihmiselle viideksi päiväksi? Google lupaa tehdä työn puolestani – ja vain minulle, henkilökohtaisesti. 

Onko perinteisten hakukoneiden aika ohi?

Jo ennen tekoälytuloksia Google-hakujen trendi on muuttunut sivustojen selailusta kohti hakuja, jotka tarjoavat kaiken tiedon kootusti yhdestä paikasta. Nykypäivänä yhä useampi haku on niin kutsuttu zero-click -haku, jossa vastaus kysymykseen löytyy jo hakutulossivulta. Tutkimusten mukaan Euroopassa tuhannesta hausta vain 374 päättyy klikkaukseen, kun loput hakijat jäävät hakutulossivulle tai siirtyvät Googlen omiin palveluihin. Klikkausprosentti on viimeisen vuoden aikana selvästi laskenut etenkin, mikäli tuloksen yhteydessä näytetään tekoälyvastaus. Kilpailu klikeistä laskeutumissivuille siis voimistuu entisestään. Tekoälyn avulla Google voi vastata jo omassa palvelussaan lähes kaikkeen, mitä käyttäjälle tulee mieleen ihmetellä. Haluaako Google enää, että sen tarjoamia linkkejä edes klikattaisiin?  

Yksi tekoälyavusteisten hakutulosten perimmäisistä kysymyksistä tulevaisuudessa liittyy siihen, kuinka käy perinteisten verkkosivustojen ja hakukoneoptimoinnin, jos hakukone ei enää ohjaa hakutuloksiin. Kenellä on lupa käyttää sivuston sisältöä ja missä yhteydessä?  

Googlelle maksetaan siitä, että oma mainoslinkki näkyy tulossivun kärjessä, ja sivustojen ylläpitäjät seuraavat silmä kovana orgaanisen hakukoneliikenteen määrää sekä oman sivustonsa sijoittumista Googlen listauksissa. Ryövääkö Google kaiken vaivalla tuotetun sisällön omiin tekoälyteksteihinsä?  

Yhteenveto: Onko aika optimoida sivusto uudelleen?  

Tilanne ei liene kuitenkaan niin toivoton kuin saattaa aluksi vaikuttaa. Asiantuntijat rauhoittelevat, että hakukoneoptimointi (SEO, Search Engine Optimization) ei ole kuollut, eikä Googlen ole mahdollista luopua hakukonemainonnan tuomasta kassavirrasta. Mikäli hakukonenäkyvyys on siis osa strategiaanne, ei hätää: sen merkitys ei katoa tulevaisuudessakaan, eikä omasta kokemuksesta ja asiantuntijuudesta kumpuavan artikkelisisällön luomista kannata lopettaa.  

Google on jo ottanut käyttöön maksetut mainokset AI Overviews -tuloksissa, minkä lisäksi on hyvä muistaa, että tekoälyvastaukset tulevat toistaiseksi esiin vain tietyntyyppisissä hauissa. Kaikista tehdyistä hauista kahdessa kolmasosassa Google tarjoilee perinteisen hakutulossivun tuttuine linkkeineen ja hakumainoksineen. 

AI Overviews -vastausten on tarkoitus auttaa tiedonhaussa ja päätösten tekemisessä. Kun oikea tuote, toimija tai palvelu tekoälyn avustamana löytyy, perinteinen haku osoittaa tien oikealle sivustolle. Voi siis olla, että tulevaisuudessa sivustolle ohjaava Google-haku tehdään yhä useammin ”puhelinluettelotarkoituksessa”, kun ollaan jo melko varmoja siitä, mitä ja ketä oikeastaan ollaan hakemassa. Ainakin hakusanamainonnan kannalta tämä trendi voi olla lupaava, mikäli se onnistuu lisäämään kohderyhmän tietoisuutta alasta – hakusanamainonnalla kun on vaikeaa päästä vaikuttamaan niihin hakijoihin, jotka eivät vielä tarkkaan tiedä, mitä oikeastaan edes etsivät. 

AIO-vastauksilla voi saavuttaa myös kullanarvoista näkyvyyttä: jos juuri teidän artikkelinne näkyy vastauksen lähteenä, saattaa se osaltaan luoda positiivista brändimielikuvaa ja luottoa teihin alanne asiantuntijana. Perinteinen hakukoneoptimointi auttaa jo paljon tekoälytuloksiin pääsemisessä. Mielestämme sivustoa on kuitenkin syytä optimoida erikseen myös tekoälyhakutuloksia varten. Generatiivisen hakukoneoptimoinnin periaatteisiin (GEO, Generative Engine Optimization) perehdymme lisää tulevassa GEO-niksejä käsittelevässä blogikirjoituksessamme. 

2025 on suuri vuosi hakukoneinnovaatioille, sanoo Google. Uusia ominaisuuksia tulee ja menee, mutta tekoäly on tullut jäädäkseen. Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan, miten hakutulossivut jo lähitulevaisuudessa muuttuvat ja koska nämä uudet ominaisuudet vihdoin saataisiin myös meille koto-Suomeen. 

SERPSearch Engine Results Page, eli hakutulossivu. Hakutulossivulta löytyy erilaisia elementtejä mainoksista orgaanisiin tuloksiin ja SERP-ominaisuuksiin (SERP feature). 

SERP Features – Tunnetaan suomeksi nimillä SERP-ominaisuudet tai hakutulossivun ominaisuudet. Ominaisuuksia on useita erilaisia, kuten “Ihmiset kysyvät myös” -listauksen kysymys-vastaus-nostot (People also ask). Kuvahaun esikatselut, infolaatikot ja uutisartikkelien listat ovat esimerkkejä hakutulossivun ominaisuuksista, kuten myös Featured Snippetit

Featured Snippet – Voidaan suomeksi kutsua myös nimellä vastauslaatikko tai hakutulosyhteenveto. Google nostaa satunnaisesti hakutulossivun kärkeen eli nollapaikalle suoran lainauksen joltakin sivustolta. AI Overview -vastaus on ikään kuin Featured Snippetin turboahdettu versio. 

Orgaaninen hakutulos – Ne tavalliset, tutut ja turvalliset Googlen listaamat siniset linkit. Näihin ei voi vaikuttaa mainostamalla tai muuten maksamalla, vaan Google järjestää sivustolinkit omien algoritmiensa perusteella. Vastakohta maksetuille mainoksille. 

SEOSearch Engine Optimization, hakukoneoptimointi. Tällä pyritään verkkosivuja muokkaamalla nostamaan niitä korkeammalle Googlen orgaanisissa hakutuloksissa. 

GEOGenerative Engine Optimization, generatiivinen hakukoneoptimointi pyrkii optimoimaan sisältöjä niin, että ne löytyisivät Googlen hakutulosten lisäksi tekoälyvastauksista ja Googlen AIO-tuloksista. 

SEMSearch Engine Marketing, hakukonemainonta. Googlelta ostettu mainostila hakutulossivuilla, jonka tavoitteena on tehostaa oman sivuston näkyvyyttä tietyillä määritellyillä avainsanoilla. 

Mainoslinkki – Tunnetaan myös nimillä hakumainos, hakusanamainos ja niin edelleen. Maksullinen hakutulos on Googlen hakutulossivulla näkyvä tekstimainos. 

Zero-click – Tuttu termi myös esimerkiksi sosiaalisen median viestinnästä. Zero-clickillä tarkoitetaan hakutulosta, josta saa kaiken tarvitsemansa tiedon klikkaamatta yhtäkään linkkiä. 

Hakuintentio, hakumotivaatio, hakutarkoitus – Hakuintentio (engl. search intent) on perimmäinen taustalla vaikuttava syy, miksi käyttäjä on hakunsa tehnyt. Motivaatiot jaetaan yleensä neljään kategoriaan: informational (yleinen tiedonhaku), navigational (navigaatio, kun etsitään tiettyä sivua), commercial (kaupallinen, kun etsitään tietoa ostopäätösten tueksi) ja transactional (ostohakuinen, kun ollaan valmiita toimimaan heti).  

Pitkän hännän hakulauseke – Englanniksi long tail keywords. Monisanaiset, esimerkiksi 3–5 sanaa pitkät hakulausekkeet. Pitkistä lauseista on helpompi päätellä haun tarkoitus, etenkin jos mukana on kysymyssanoja. 

Brändihaku – Hakutermit, joissa on mukana brändin tai esimerkiksi tuotteen nimi.  

Hakuoperaattori – Auttaa googlaajaa rajaamaan hakutuloksia tarkemmaksi symbolein tai sanoin.