LM Someco logo

Neljä iOS-sovellusta videoiden mobiilieditointiin

Sovelluksia, joilla sujuu videoiden mobiilieditointi, on nykyään valtava määrä ja niiden myötä puhelimen kameralla nopeasti kuvatun videomateriaalin voi muokata tietokoneen editointiohjelmien sijaan nopeasti ja kätevästi puhelimella. Mutta mihin tarkoitukseen ja mitä ominaisuuksia missäkin sovelluksissa on? Testasin neljä eri iOS-editointiapplikaatiota ja kokosin niiden plussat ja miinukset.

1. iMovie

iMovie on perinteinen editointisovellus, joka löytyy kätevästi valmiina iPhone-puhelimista. Sovellus on suosittu, joten googlettamalla löytyy helposti ratkaisu ongelmatilanteissa. Jos haluat päästä helpolla videoklippien editoimisessa, iMovie tarjoaa erilaisia traileripohjia, joihin käyttäjä vain syöttää kuvatut klipit. Nämä ovat kuitenkin melko tunnistettavia ja usein käytettyjä ja soveltuvat paremmin esimerkiksi lomavideoiden tekemiseen kuin organisaatioiden videoiden pohjiksi. Suosittelen iMovieta, jos olet tekemässä lomavideoita vaakavideoista ja haluat nopeasti hauskoja efektejä videoosi tai jos olet tekemässä videota useammasta klipistä ja haluat nauhoittaa kuvan päälle esimerkiksi ohjeistusta tai tarinankerrontaa.

Plussat:

+ Maksuton.

+ Mahdollista lisätä kuvituskuvaa ja voiceovereita.

+ Mahdollista lisätä omaa musiikkia.

+ Valmiin videon muokkausta voi jatkaa myös Mac-tietokoneella.

+ Ei vesileimoja exportatessa ja videon alkuperäisen resoluution voi säilyttää.

Miinukset:

– Tukee vain 16:9-kuvasuhdetta eli horisontaalivideota.

– Ei mahdollista tehdä värimäärittelyjä.

– Kaikki tekstit ovat valmiiksi animoituja ja valkoinen on ainoa värivaihtoehto fonteille.

– Rajalliset audioasetukset.

2. Videoshop

Videoshop on todella kattava sovellus ja jos haluat pärjätä vain yhdellä sovelluksella, voin suositella tätä. Videoshopissa onnistuu useamman klipin yhdistely, leikkaaminen ja tekstin lisääminen. Sovelluksella voi myös muokata videon koon eri formaatteihin sopivaksi ja klippejä voi kääntää. Käytä Videoshoppia, jos olet tehnyt värimäärittelyt toisella sovelluksella ja haluat tehdä kaiken muun kätevästi yhdellä ja samalla sovelluksella.

Plussat:

+ Voit muokata videosta helposti minkä mallisen tahansa. Vaaka, pysty ja neliöformaatit onnistuvat kaikki.

+ Videon voi kääntää sovelluksen avulla.

+ Musiikkia ja äänitehosteita voi lisätä laajasta kirjastosta ja audiota voi leikata sekä voimakkuutta voi vaimentaa.

+ Videon nopeutta voi säädellä.

+ Voit nauhoittaa puhetta videoon.

+ Hyvin fonttivaihtoehtoja, värejä voi vaihdella ja tekstin paikan ja keston voi valita itse.

+ Pro versiossa voit valita videolle paremman laadun exportatessa.

Miinukset:

– Sovelluksella ei voi tehdä värimäärittelyjä.

– Osa toiminnoista maksullisia.

– Kuukausimaksu 3,99€ / 23,99 vuodessa.

3. Kinemaster

Kinemasterin lataaminen on ilmaista, mutta täysversio kustantaa kuukaudessa 4,99 euroa. Vuoden paketti maksaa 29,99 euroa. Täysversiossa parasta on vesileiman poistuminen, jonka ohjelma lätkäisee ilmaisversiossa viennin yhteydessä videon ylälaitaan. Kinemaster on erittäin monipuolinen työkaluiltaan, jos vertaa muihin sovelluksiin. Erityismaininnan saa audion muokkaamisen kattavat vaihtoehdot sekä mahdollisuus värimäärittelyyn.

Plussat:

+ Mahdollista valita vaaka-, pysty- ja neliöformaatti.

+ Paljon työkaluja audion muokkaamiseen.

+ Kuvaraitoja voi olla päällekkäin jopa neljä ja kuvituskuvaa pystyy editoimaan monipuolisesti.

+ Videon värejä ja sävyjä (color adjustment) on mahdollista muokata.

+ Voit ladata ilmaiseksi lisäominaisuuksia (bannereita, teemoja, musiikkia, ääniefektejä, animaatioita ja leikkausefektejä).

Miinukset:

– Ei täysin maksuton.

– Testiversiossa exportattava video voi olla maksimissaan kooltaan 2.5 GB ja sisältää vesileiman.
– Vaatii selkeästi enemmän harjoittelua, kun toimintoja on yhdessä sovelluksessa enemmän.

4. A Color Story

Suosittelen aina muokkaamaan videoista leikkaamisen lisäksi värit ja valot kuntoon. Videota on miellyttävämpi katsella, kun se on kirkas ja värit ovat kohdillaan. Useimmat aiemmista videoeditointisovelluksista eivät tue videoiden värimäärittelyä, mutta se on mahdollista tehdä erikseen. A color story on juuri tähän tarkoitukseen sopiva sovellus, jolla saa helposti muokattua videon kirkkautta, kontrastia, värikylläisyyttä ja värilämpötilaa.

Plussat:

+ Perusominaisuuksiltaan maksuton.

+ Voi muokata minkä kokoista videota tahansa ja kokoa voi muuttaa sovelluksessa.

+ Videon värimäärittely on mahdollista.

+ Videoita voi myös kääntää.

+ Sovelluksella voi muokata myös kuvia.

+ Voit tallentaa värimäärittelyt valmiiksi presetiksi/filtteriksi.

Miinukset:

– Värimäärittelyn ja rajauksen lisäksi ei muita videoeditoinnin mahdollisuuksia.

– Osa filttereistä ja värimäärittelymahdollisuuksista on ostettava erikseen.

Vinkki! iPhone 11:n videoeditoinnin uudistukset

Uusimmissa syyskuussa 2019 ilmestyneissä iPhoneissa videoiden mobiilieditointi on todella käyttäjäystävällistä. Aiemmin vain videon leikkaaminen oli mahdollista, mutta nyt myös rajaaminen ja värimäärittely on mahdollista ilman erillisiä sovelluksia. Suosittelenkin käyttämään näitä hyödyksi ja ainakin kirkastamaan videon värejä tämän avulla ennen lataamista muihin sovelluksiin!

Lindan suosikki

Itselleni videoiden muokkaamisessa mobiilissa tärkeintä on nopeus ja paraiten näistä tähän tarpeeseen vastaa Kinemaster. Sovellus on mielestäni näistä ehdottomasti monikäyttöisin, vaikka käyttö vaatiikin hiukan tutustumista ja harjoitusta. Kinemasterissa on kattavasti kaikki ominaisuudet, mitä videoiden editointiin mobiilissa tarvitaan. Videoiden laatu saattaa kärsiä, kun niitä siirretään sovelluksesta toiseen, joten Kinemasterin avulla saa parhaan mahdollisen laadun, kun kaikki muokkaukset voi tehdä samassa sovelluksessa.

Mikäli budjettiisi sopii pieni kuukausimaksu, suosittelen monipuolisuuden vuoksi lämpimästi mainittujen sovellusten täysversiota. Jos tarkoituksenasi on tehdä ammattimaisia yrityskäyttöön sopivia videoita, on kuukausimaksu pieni hinta siitä, että tekemisesi nopeutuu ja saat parempaa jälkeä aikaan.

P.S. Jos videoiden mobiilieditointi kiinnostaa, tutustu myös Videotuotannon työpaja-koulutukseemme, jossa kerromme tarkemmin vinkkejä videokuvaamiseen, sekä käymme läpi videoiden mobiilieditointia yhdessä vaihe vaiheelta.

Uusimmat blogikirjoitukset aiheesta