LM Someco logo

Jokainen tarvitsee turvallisen tilan – myös somessa

Oletko joskus nähnyt Instagramissa kommentteja, jotka kohdistuvat ihmisen ulkonäköön? Entä oletko lukenut keskustelupalstoilta, kuinka joku teki väärin asiassa X? Oletko jopa itse saanut loukkaavia kommentteja sosiaalisen median kanavissa?

Niinpä. Niin minäkin.

Sosiaalinen media on villi länsi, jossa itselle oikeutetaan kaikenlainen kommentointi. Käytöstavat saattavat unohtua ja samalla myös se, että vastaanottajat ovat ihmisiä.

Tämä teksti olkoon kannanottoni siihen, että:
  1. jokainen meistä saa päättää itse mitä sisältöä kanavissa kuluttaa
  2. kenenkään ei tarvitse kohdata vihakommentteja verkossa
  3. jokaisella on oikeus olla somessa oma itsensä

Vaikuttajat tulilinjalla

Anna Pastak, eli tuttavallisemmin Mungoanna, on Suomen tunnetuimpia vaikuttajia ja samalla alan suunnannäyttäjä. Hän perusti bloginsa 2008 ja vuonna 2013 blogi oli luetuimpia. Anna on tunnettu myös Instagramissa.

Kaikki muuttui alkuvuodesta 2022, kun Anna joutui somevihan kohteeksi. Hänen taitonsa äitinä joutui jatkuvan syynin kohteeksi, ja tuntemattomat ihmiset tekivät hänestä jopa lastensuojeluilmoituksia. Tämän seurauksena hän poisti bloginsa sekä muutti Instagram-tilinsä yksityiseksi.

Mediapersoona Maria Veitola puolestaan on saanut vihakommentteja muun muassa liittyen juuriinsa. Karjalasta lähtöisin oleva Veitola on tunnettu kantaaottavasta tyylistään sekä rohkeasta itseilmaisusta, ja se aiheuttaa monissa vastareaktioita.

Kotimatka-tiliä pitävä Viivi Rintanen joutui tahtomattaan ja tietämättään kolumnistin tekstin kohteeksi varallisuutensa ja asuntosijoittamisen tiimoilta. Hän on myös lukenut vihakommentteja samasta aiheesta sekä omalta tililtään että erilaisilta anonyymeiltä keskustelupalstoilta.

Transaktivisti ja toimittaja Mona Bling on joutunut kohtaamaan monenlaista häirintää liittyen muun muassa deadnameensa. Häirintä ja kommentointi alkoi kiivaammin, kun hänestä tuli tunnetumpi vaikuttaja.

Lista samantyyppisistä tapauksista voisi jatkua loputtomiin. Luen usein vaikuttajien pohtivan, mitä sisältöä voi tililleen tuottaa ja missä menee yksityisyyden raja. Jos jaan enemmän sisältöä elämästäni, kuinka paljon saan lokaa niskaani?

Me haluamme vaikuttajilta aitoutta, oikean elämän sisältöä, mutta samalla soimaamme heitä valinnoistaan. Miten oikeutamme itsemme tähän? Neuvoni: jos vaikuttajan sisältö ei kohtaa arvomaailmasi kanssa, lopeta seuraaminen. Ja toki opi tunnistamaan tilanne, missä on tosi kyseessä, jotta voit puuttua tarvittaessa.

Data ei valehtele

Tilastokeskus tutkii vuosittain väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttöä. Vuonna 2020 mukana oli aihealue, jossa tutkittiin vihamielisten viestien näkemistä, häirinnän kokemista ja epäasiallisen lähestymisen kohteeksi joutumista sosiaalisessa mediassa. Huolestuttavaa on, että prosenttiosuudet ovat yllättävän korkeita.

Jopa 64 prosenttia 16–24-vuotiaista on nähnyt sosiaalisessa mediassa vihamielisiä tai halventavia kommentteja kohdistuen erilaisiin ihmisryhmiin viimeisen kolmen kuukauden aikana. Samasta ikäluokasta jopa 32 prosenttia on joutunut itse epäasiallisen lähestymisen kohteeksi. Luvut ovat valtavia.

Prosenttiosuudet vihamielisten tai halventavien viestien näkemisessä eivät laske massiivisesti ikäryhmän noustessa. 45–54-vuotiaista jopa 40 prosenttia on nähnyt tämäntyyppisiä viestejä sosiaalisessa mediassa. Ilmiö on hälyttävä.

Toisaalta en ole yllättynyt, mutta hieman surullinen.

Turvallinen tila on mahdollistettava kaikille

Turvallisen tilan politiikka on lähtöisin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tapahtumista. Sen pääperiaate on tarjota kaikille raamit, joiden mukaan meidän tulisi kohdella toisiamme. Periaatteet toimivat hyvin myös sosiaalisessa mediassa.

Kunnioita toisen sisältöä, kanavaa ja tiliä. Älä pilkkaa, ivaa tai halvenna ketään kommenteillasi. Älä tee oletuksia ulkonäköön, sukupuoleen tai seksuaalisuuteen perustuen äläkä kommentoi niistä mitään.

Anna tilaa ja kunnioita toisen yksityisyyttä. Jokainen julkaisee sitä sisältöä, jonka kokee itse hyväksi. Kuuntele ja opi, ole ennakkoluuloton. Jos sisältö ei miellytä sinua, lopeta seuraaminen.

Viimeisenä: pyydä anteeksi. Jos olet toiminnallasi aiheuttanut pahaa mieltä toiselle ihmiselle, ole reilu ja pahoittele.

Tämän tekstin jälkeen toivon sinun muistavan: Kohtele muita, kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan – myös sosiaalisessa mediassa.

Uusimmat blogikirjoitukset aiheesta