Aktiivisimmat Instagram-käyttäjät ovat huomanneet viimeisen viikon aikana Instagramiin pongahtaneen uusimman ominaisuuden, Reelsin (suomeksi Kelat). Mutta mikä Reels on, miten sitä käytetään ja mitä iloa siitä on meille käyttäjille? Entä voivatko brändit, yritykset ja organisaatiot käyttää Reelsiä erottuakseen joukosta syksyllä 2020?
Instagram Reels on Instagram-sovelluksen sisällä oleva ominaisuus, joka toimii samalla periaatteella kuin TikTok: Reelsin avulla tehdään lyhyitä videoita. Kyseessä ei siis ole erillinen sovellus, vaan yksi uusi toiminnallisuus Instagramin sisällä. Jo tehtyjä Reelsejä voi tarkastella tutki-syötteen tai käyttäjän profiilin kautta.
Yhden Reels-videon maksimipituus on 15 sekuntia ja videon voi luoda yhdestä tai useammasta Reelsissä nauhoitetusta videosta. Myös etukäteen kuvattuja videopätkiä on mahdollista hyödyntää. Videota voi editoida esimerkiksi nopeammaksi ja siihen voi lisätä musiikkia, erilaisia efektejä ja tekstiä. Kansikuvan jokaiselle Reelsille voi valita itse. Huomioithan, että yritystilillä musiikin lisääminen Reelsiin ei ole mahdollista tekijänoikeussyistä.
Miten Reels sitten eroaa Instagram Storiesista, joka sekin perustuu usein lyhyisiin kuva- tai videopätkiin? Ensinnäkin kaikki Reelsit ovat videoita, kun taas Stories voi olla sekä kuva- että videosisältöä. Suurin ero Storiesiin on kuitenkin muokkausominaisuuksien monipuolisuudessa ja mahdollisuuksissa leikitellä videosisällöllä. Kun Stories aikoinaan oli selvä jäljitelmä Snapchatista, mukailee Reels selkeästi Tiktokia.
Instagram nostaa nyt uutukaisia Reels-sisältöjä hakusivun kärkeen. Jos aktiivisin käyttäjäkunta antaa uudelle toiminnolle siunauksensa ja käyttää sitä ahkerasti, saattaa Reels löytyä pian Instagramin etusivulta kuten Stories nykyään. Olisiko yritysten nyt siis aika ottaa uusin toiminnallisuus haltuun ja hakea sen avulla näkyvyyttä?
Omia sisältöjä pohtiessa kannattaa aivan ensiksi tutustua jo luotuihin Reels-sisältöihin, hakea inspiraatiota ja pohtia omille Reels-videoille rauhassa selkeä konsepti – tätäkään toiminnallisuutta ei kannattaa ottaa käyttöön vain sen takia, että sellainen on olemassa! Laadukkaita Reels-videoita, kuten muutakaan sisältöä, ei tehdä käden käänteessä, joten myös sen tuotannolle tulee varata tarvittava aika. Ainakaan toistaiseksi Reels-videoita ei voi mainostaa, joten tällä hetkellä Reelsien tuoma näkyvyys on orgaanista.
Vinkkini Reelsin tekoon
- Käyttö vaatii muutamien kertojen harjoittelua, jotta tietää mitä tapahtuu mistäkin.
- Käyttöä helpottaa paljon, jos on käyttänyt TikTokia – samoja ominaisuuksia on paljon.
- Kohdistus-toiminnolla videopätkät saa jatkumaan sulavasti
- Videon ylä- ja alareunaan kannattaa jättää enemmän tyhjää kuin Instagram Storyja tehdessä, jotta ne eivät jää Instagramin omien tekstipaikkojen alle piiloon.
- Yksittäistä videopätkää on hankala editoida jälkeenpäin. Jos et ole tyytyväinen kuvaamaasi pätkään, se kannattaa kuvata heti uudestaan ennen seuraavaan videoon siirtymistä.
- Videon voi tallentaa ensin luonnokseksi ja jatkaa editointia myöhemmin. Kätevä ominaisuus!
- Videon voi ladata kännykän rullalle ennen julkaisua, mikä mahdollistaa saman videon käytön myös muissa kanavissa.
Esimerkkivideo on kuvattu valmiiksi 3x nopeutuksella ja siihen on lisätty musiikkia sekä tekstiä. Tekstit on lopuksi ajastettu ilmestymään videon edetessä. Testivideon löydät LM Somecon Instagram-tililtä, käy kurkkaamassa!
Jos haluat kokeilla, miten Reels toimii, löydät tämän toiminnon samasta paikasta, missä Storiesit ja Livet luodaan: sovelluksen vasemmasta yläkulmasta kameraikonin takaa. Seuraavaksi voit valita alakulman valikosta Reelsin. Muiden tuottamia Reels-videoita voit etsiä hakupainikkeen kautta. Seuraavaan sisältöön pääsee pyyhkäisemällä alhaalta ylöspäin, aivan kuten TikTokissa. Itse videoita selaamalla näkee kaikkein parhaiten, millaisia mahdollisuuksia Reels tarjoaa.
Jäikö kysyttävää Reelsistä tai haluaisitko apua ketterän videotuotannon ideointiin tai toteutukseen? Ota meihin yhteyttä.