LM Someco logo

Vaikuttava videotuotanto on kaikkien käsissä

Yksi meistä pitää enemmän stillkuvista, toinen graafisista toteutuksista ja kolmas vannoo liikkuvan kuvan nimeen. Tutkimustulosten ja sosiaalisen median alustoilta saatujen lukujen valossa voidaan kuitenkin sanoa, että video jatkaa edelleen voittokulkuaan sisältömuotojen kavalkadissa. Videon on raportoitu olevan sisältömuodoista parhaimmillaan se koukuttavin ja huomiota herättävin. Aivommekin ovat rakentuneet siten, että liike kiinnittää huomiomme tehokkaammin kuin staattinen kuva. Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, miten paljon enemmän voi kertoa yhdellä videolla!  
 

Video sosiaalisessa mediassa 

Videoiden käyttö kasvaa yhä kaikissa sosiaalisen median kanavissa. Videota voi hyödyntää esimerkiksi viestin inhimillistämiseen, jonkin asian opettamiseen tai tarjoamalla autenttista behind the scenes -sisältöä vaikka yrityksen arjesta.

Tie asiakkaan sydämeen kulkee tunteiden kautta, ja videomuoto onkin mitä mainioin tapa tuottaa tunteita herättävää sisältöä.

Yksinkertainen, nopeasti ymmärrettävä ja kotikutoinen videomuoto on myös vuonna 2023 sisältötyypeistä rakastetuin. Lyhytvideoiden myötä keskittymiskykymme on kuitenkin heikentynyt, ja ellei video koukuta heti ensimmäisestä sekuntista, olemme saman tien valmiita ohittamaan sen. Aivomme kaipaavat välitöntä mielihyvää, johon lyhytvideot ovat meitä totuttaneet.  
 
Olennaista ei kuitenkaan ole videon pituus, vaan se, että se on kokonaisuudessaan katsomisen arvoinen.

Sisällön täytyy siis puhutella katsojaansa, sitouttaa ja herättää tunteita.

Vinkit videotuotantoon vuodelle 2023

Tuotammepa sitten minkä pituista videota vain, nämä liikkuvaa kuvaa koskevat trendit pysyvät voimissaan myös vuonna 2023.

1. Autenttiset, rosoiset ja itse tehdyn näköiset videot ovat edelleen suosituimpia 

Autenttinen sisältö on kriittisen tärkeää aidon vuorovaikutuksen luomiseen asiakkaiden kanssa. Aitous tekee brändistä helposti lähestyttävän ja herättää luottamusta. Inhimilliset brändit erottuvat edukseen massasta. Kotikutoinen sisältö ei siis tarkoita huonoa sisältöä, vaan se on itse asiassa suosittua jo samaistuttavuutensakin takia.  
 
Mainoksiin suhtaudutaan sosiaalisen median kanavissa nihkeästi, mutta kun mainosvideo näyttää aidolta orgaaniselta sisällöltä, sitä jäädään helpommin katsomaan. Markkinoijalle brändin näkyvyys on tietysti elinehto, mutta pelkän logon lisääminen videoon ei sosiaalisessa mediassa toimi tehokkaimmalla tavalla. Sen sijaan kannattaa brändi tai tuote liittää videoon luontevalla, aidolla tavalla.

2. Videossa kaksi ensimmäistä sekuntia ovat tärkeimmät 

Sosiaalisen median videoita katsotaan keskimäärin kaksi sekuntia ennen seuraavaan sisältöön siirtymistä, joten herätä katsojan huomio heti ensi sekunneista lähtien.  
 
Kerro heti napakasti, mistä videossa on kyse: aloita vaikka kysymyksellä tai yllätä katsoja jotenkin muuten. Tulokset osoittavat, että suoraan kameraan katsovat ihmiskasvot ovat sosiaalisessa mediassa edelleen kaikista paras tapa kiinnittää huomio.

Heittäydy siis aidosti omilla kasvoillasi mukaan videosisältöihin.  
Näin pysäytät mobiililaitteella somea selaavan henkilön sormen julkaisusi pariin.

3. Tekstitys

Sosiaalista mediaa seurataan kaikkialla maailmassa pääsääntöisesti mobiililaitteella ja iso osa käyttäjistä selaa sosiaalisen median syötettä edelleen ilman ääntä. Siksi tekstittäminen on sosiaalisen median videoissa edelleen äärimmäisen tärkeää.  
 
Tekstittämällä videosi palvelet seuraajaasi ottamalla huomioon sisällön seurattavuuden juuri siellä, missä hän kulloinkin on (vaikka täydessä hississä sosiaalista mediaa äänettömästi selaten).

4. Kanavassa kanavan ehdoilla

Mobiilikäytöstä johtuen sosiaalisen median sisällöistä nautitaan pääsääntöisesti pieneltä ruudulta. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa siis unohtaa vaakamuoto ja siirtyä tekemään kaikki sisällöt vähintäänkin neliöön tai ”uuteen neliöön” eli 4:5 kuvasuhteeseen. Videoissa kannattaa kuitenkin suosia vertikaalia eli pystyvideota. Mitä isomman osan pienestä ruudusta video vie, sitä suurempi huomioarvo.

5. Ei videota videon takia

Video ei toimi vain koska se on video, vaan sisältö on edelleen tärkeintä myös vuonna 2023.  
 
Oli sisällön muoto mikä tahansa, sen täytyy tuoda lisäarvoa katsojalle ja olla viihdyttävää sekä kehittävää. Pohdi, mitkä sisällöt sopisivat videomuotoon ja mitkä taas toimisivat parhaiten vaikka kuvakarusellina.  
 
Jos videot eivät kerta kaikkiaan näytä tulosten valossa resonoivan juuri sinun seuraajakunnassasi, tuota sisältöä, joka resonoi. Kohderyhmätuntemus on tärkeää kaikessa liiketoiminnassa sekä sisällöntuotannossa.

6. Entertaining educational eli Edutainment

Viihdyttäviä, helposti sisäistettäviä opetusvideoita löytyy YouTubesta tai TikTokista lähes aiheesta kuin aiheesta. Entertaining educational -sisällöt tulevat olemaan supersuosittuja sosiaalisessa mediassa myös vuonna 2023
 
Edutainment-videot mahdollistavat brändeille tilaisuuden tuottaa kohderyhmäänsä kiinnostavaa sisältöä ja samalla promota brändiään ja tuotteitaan helposti lähestyttävällä ja viihdyttävällä tavalla.  
Haastankin sinut pohtimaan, mitä juuri sinun yrityksesi voisi viihdyttävästi seuraajilleen opettaa? Kuinka lyhentää verhot liimanauhan avulla? Miten tuunata pakastepizza? Parhaat vinkit ja tuotteet saunan pesuun?

7. Ääni

Vaikka sosiaalista mediaa selataankin enimmäkseen ilman ääntä merkitystä videoissa ei voi unohtaa. Olemme tottuneet ja hyväksyneetkin sen, että toisinaan videokuva saattaa olla verkkoyhteyden takia epätarkka. Ärtymystä voi kuitenkin syntyä, mikäli videolla äänen rooli on olennainen, mutta taustalla on häiriötä, eikä puheesta saa selvää.  
Kun siis kuvaat videota, huolehdi, että tila on rauhallinen ja hiljainen. Voit myös pelata varman päälle ja investoida erilliseen mikrofoniin.

8. Algoritmi tukee videosisältöä

Video on trendannut sisältömuotona jo vuosia. Viimeisten vuosien aikana olemme kuulleet muun muassa Instagramin siirtyvän yhä enemmän videoalustaksi ja algoritmien tunnetusti suosivan liikkuvaa kuvaa

Stillikuvan muuntaminen algoritmiystävälliseksi videomuodoksi on yksinkertaista toteuttaa esimerkiksi

  • animoimalla kuvan päälle tekstiä
  • zoomaamalla kuvaan liikettä
  • lisäämällä kuvaan liikkuvan filtterin  
  • käyttämällä kuvassa taustamusiikkia

Mobiililaitteille löytyy sovelluskaupoista useita hyviä kuvaeditointisovelluksia, joissa pystyy käden käänteessä muokkaamaan still-kuvasta videon. Myös Canva on kätevä työkalu, jota on helppo oppia käyttämään ja siitäkin löytyy nettisivun lisäksi oma sovelluksensa.

Miksi panostaa videotuotantoon?

Content Marketing Instituten tekemän Content Marketing and Visual Storytelling Survey -tutkimuksen mukaan 73 prosenttia mainostajista raportoi videon merkityksen kasvaneen osana omaa sisältömarkkinointiaan. Vastaajien mukaan videoiden tärkein rooli on brändin tunnettuuden kasvattaminen inhimillistämällä viestintää ja tarinankerrontaa. Videoiden vahvuudeksi vastaajat listasivat tarinankerronnallisuuden, sitouttavuuden ja aitouden.  Kun brändi luo yleisöä kiinnostavaa sisältöä, yleisö kokee heidät tutuksi ja helposti lähestyttäväksi. Tunteita herättävien videoiden avulla yritykset ovat siis sosiaalisen myynnin eli asiantuntijaviestinnän ytimessä. 

Kun sosiaalisen median alustat lisäävät enemmän uusia videotoimintoja ja algoritmitkin preferoivat videomuotoa, videosisällöt tulevat olemaan vuonna 2023 entistäkin tärkeimpiä myös brändeille.

On hyvä muistaa, että jos teidän brändinne ei vielä investoi videoon, niin kilpailijanne oletettavasti investoivat.

Mikäli sosiaalisen median trendit kiinnostavat, lataa alta sosiaalisen median trendikatsaus ja lue lisää!

Sosiaalisen median trendikatsaus 2023

Olemme koonneet trendikatsauksen, jonka avulla voit tehdä alkavasta vuodesta entistäkin paremman sosiaalisen median läsnäolollesi.

Uusimmat blogikirjoitukset aiheesta