LM Someco logo

Instagram Live – suora lähetys Instagramissa

Lähes jokaisessa sosiaalisen median kanavassa on mahdollisuus lähettää suoria lähetyksiä ja samalla kommunikoida suoraan seuraajien kanssa, näyttää behind the scenes -materiaalia tapahtumista sekä viestiä organisaation arjesta. Millaisia mahdollisuuksia Instagram tarjoaa suorien lähetysten tekemiseen?

Instagram on noussut yhdeksi suosituimmista sosiaalisen median kanavista Suomessa jo 2,8 miljoonalla kuukausittain aktiivisella käyttäjällä. Poikkeusaika taas on saanut niin yritykset kuin organisaatiot tekemään poikkeuksellisen paljon suoria lähetyksiä, kun tapahtumia ei voi järjestää.

Instagram Live – suora lähetys Instagramissa

Instagram, tuo perinteisesti visuaalisiin kuviin panostanut kanava, on tuonut viime vuosina palveluunsa paljon uusia vertikaalivideon mahdollistavia toiminnallisuuksia, kun käyttöön ovat tulleet niin Stories-tarinat, Reels-videot eli kelat ja IGTV. Instagram Stories on tarkoitettu maksimissaan 15 sekunnin lyhyille videoille, Reelsit ovat 15-60 sekunttisia ja IGTV:ssä taas pystyvideoilla voi hyvin olla mittaa kokonainen tuntikin. Instagram Live-lähetys voi kestää nykyisin jopa neljä tuntia.

Instagram Live on sovelluksen yläreunassa näkyvimmällä paikalla – kun suora lähetys alkaa, se nousee seuraajien Stories-listauksen kärkeen punaisen symbolin kera.

Instagram Live toteutetaan Stories-videoiden kanssa samasta näkymästä. Ennen lähetyksen aloitusta sille lisätään otsikko. Kun Live-lähetyksen aloittaa, on mahdollista kutsua muita esiintyjiä lähetykseen sekä muokata kommentoinnin asetuksia. Kun lähetys on tehty, sen voi tallentaa IGTV:hen, jolloin sen jakaa katsoa myöhemmin, tai toki suoran lähetyksen voi tallentaa myös oman puhelimen kameran rullalle. Instagram Liveä ei pysty toteuttamaan Instagramin ulkopuolisella striimaustoiminnolla, mikä taas Facebookissa on mahdollista.

Instagram Livessä suoran lähetyksen kommentointi on todella kätevää. Verrattuna muihin suoran lähetyksen mahdollistaviin kanaviin, on Instagramissa keskustelun käyminen suoran lähetyksen aikana osallistujien kanssa helpompaa, kun kommenttien selaaminen on mahdollista sekä suoran lähetyksen vetäjälle että siihen osallistuville. Instagram Live -lähetysten suosio on kasvanut huomattavasti poikkeusaikoina.

Jopa neljä esiintyjää Instagram Liveen

Maaliskuun alusta alkaen Instagram toi mahdollisuuden tehdä suora lähetys jopa neljän käyttäjän kesken, kun aiemmin se on ollut mahdollista vain kahden käyttäjän kesken.​ Instagram Liven lähetyksiä kutsutaan nyt myös Live Roomsiksi. Tämä suoran lähetyksen osallistujamäärän kasvattaminen lienee Facebookin ja Instagramin ensimmäinen reagointi Clubhousesta nousseeseen audio chat -hypetykseen.

Milloin tehdä suora lähetys juuri Instagram Livessä?

Instagram kannattaa valita kanavaksi erityisesti silloin, kun suoralla lähetyksellä haluaa tavoittaa Instagramin käyttäjäkuntaa, joka jo seuraa tiliäsi. Koska Instagram Live tulee tehdä itse sovelluksella, se on osallistujille henkilökohtainen ja usein Instagram Livet ovatkin vähemmän tuotettuja kuin esimerkiksi Facebookissa tai Teamsissa toteutetut suorat lähetykset tai webinaarit.

Artikkeli on julkaistu alunperin 26.01.2017 ja päivitetty viimeksi 12.4.2021.

Haluatko pysyä #SomenHermolla?

Blogiamme seuraamalla kuulet isoimmista sosiaalisen median muutoksista ja uudistuksista. Lisäksi toteutamme #SomenHermolla-webinaarisarjaa, jonka avulla pysyt ajan tasalla kaikista sosiaalisen median muutoksista ja uudistuksista. Lue lisää!

Uusimmat blogikirjoitukset aiheesta