Instagram Live – suora lähetys Instagramissa

Lähes jokaisessa sosiaalisen median kanavassa on mahdollisuus lähettää livelähetyksiä ja samalla kommunikoida suoraan seuraajien kanssa, näyttää behind the scenes -materiaalia tapahtumista sekä viestiä organisaation arjesta. Mitä kuitenkin Instagramissa tulisi ottaa huomioon, kun tehdään suoraa lähetystä? Tässä vinkkimme!

Instagram Live – suora lähetys Instagramissa

 width=

Instagram, tuo perinteisesti visuaalisiin kuviin panostanut kanava, on tehnyt viime aikoina palveluunsa paljon lisätilaa videoille, kun viime vuoden puolella julkaistiin Stories-osion kaveriksi IGTV, joka on tarkoitettu pitkille vertikaalivideoille. Kun Instagram Stories on tarkoitettu maksimissaan 15 sekunnin lyhyille videoille, IGTV:ssä videoilla voi hyvin olla mittaa 10 minuutista kokonaiseen tuntiin. Silti livelähetyksiä voi tehdä vain Instagram Storiesin puolella.

Näet seuraamiesi henkilöiden suorat lähetykset Instagram Stories -osiosta mobiilisovelluksen yläreunasta, ja jos haluat hakea muiden suoria lähetyksiä, löydät niitä sovelluksen ”Explore” -osiosta. Suorien lähetysten teko on yksinkertaista – seuraavassa saat perusohjeistuksen lähetyksen tekoon.

Näin teet suoran lähetyksen

  1. Siirry mobiilisovelluksessasi Instagram Stories -osioon (eli siirry uutisvirran näytöllä vasemmalle).
     width=
  2. Valitse alareunasta Stories-osion vaihtoehdoksi ”LIVE”. Muita vaihtoehtoja ovat muun muassa tavallinen Stories-julkaisu, superzoom ja ilman käsiä toteutettava Story. Voit myös valita, kummalla puhelimesi kameralla kuvaat.
  3. Valitse seuraavaksi ”Siirry live-tilaan”. Osa seuraajistasi saa nyt ilmoituksen, jolloin he voivat alkaa katsoa lähetystä.

Kokemuksia Instagram Livestä

Vedin itse livelähetyksen meidän Somecon Instagram-tilillämme aiheesta ”mitä aloittelevan videoiden tekijän tulisi ottaa huomioon”. Seuraavaksi kerron Instagramin suoran lähetyksen ominaisuuksista ja havainnoistani.

Kommentoinnin yksinkertaisuus ja loogisuus

Instagram Livessä suoran lähetyksen kommentointi on tehty todella käteväksi. Verrattuna muihin suoran lähetyksen mahdollistaviin kanaviin, on Instagramissa keskustelun käyminen suoran lähetyksien katsojien kanssa helpompaa, kun kommenttien selaaminen on mahdollista sekä suoran lähetyksen vetäjälle että siihen osallistuville. Kommenttien lisäksi näet ilmoituksen, kun joku on liittynyt seuraamaan lähetystäsi.

Voit jättää livelähetyksen tallenteeksi 24 tunnin ajaksi

 width=

Kun lopetat suoran lähetyksesi, se katoaa Instagramista vain silloin, jos päätät olla tallentamatta sitä. Jos jätän liven tallenteeksi, seuraajasi voivat katsoa tallennusta 24 tunnin ajan. Tallenne löytyy Instagram Stories -osiosta ja se on merkitty pienellä neliönmallisena play-näppäimellä. Tässä kohdin Instagramissa toiminnallisuus on selkeästi erilainen kuin Facebook Live, sillä Facebookissa tallenne jää uutisvirtaan esille, kun taas Instagramissa lähetys poistuu lyhyiden Stories-videoiden tavoin vuorokauden kuluttua.

Suunnittelun tärkeys

Suoriin lähetyksiin liittyen on tärkeä muistaa suunnitella ennakkoon, mistä suoran lähetyksen aikana on tarkoitus puhua. Käsikirjoitus on tärkeä tuki, johon voit palata, jos kesken suoran lähetyksen paineen muisti pätkäisee. Ennakkosuunnittelu ja esiintyjän valmistautuminen videolla ovat tärkeää, jotta lähetyksestä saa onnistuneen kokonaisuuden.

Muistilista live-lähetykseen

  1. Tarkista, että akkua on jäljellä.
  2. Pelaako nettiyhteys? Jos käytät WLAN-verkkoa, kannattaa puhelin laittaa lentotilaan, jotta puhelut eivät tule läpi ja häiritse kuvaustasi.
  3. Markkinoi lähetystäsi etukäteen seuraajillesi.
  4. Muista käyttää mahdollisuuksien mukaan jalustaa ja ulkoista mikrofonia. Kukaan ei jaksa katsoa pelkällä käsivaralla kuvattua tärisevää kuvaa tai kuunnella huonoa audiota.

Artikkeli on julkaistu alunperin 26.01.2017 ja päivitetty viimeksi 11.3.2019.

Kirjoittaja: Jessi Ristilä

Kerro meille haasteesi, luodaan yhdessä ratkaisu!

Tilaa Loveletter-uutiskirjeemme

Emme täytä sähköpostiasi, vaan lähetämme max. 1 kirjeen kuukaudessa