LM Someco logo

Twitter Video ja mobiilivideo osaksi Twitterin tarjontaa

KameraVideon merkityksen povataan nousevan markkinoinnin tukipilarina ja tämä on näkynyt niin uutisoinneissa kuin tulevan vuoden kuumien aiheiden ennustuslistoilla. YouTube kasvattaa jatkuvasti suosiotaan ja tuskin yksikään meistä on välttynyt Facebookin myllytykseltä videoiden näkyvyydestä palvelussa ja kuinka videot tulisi ladata suoraan palveluun YouTube-linkittämisen sijaan.

Muutamia vuosia sitten kovassa huudossa ollut videoiden suoratoisto, tutummin striimaus, on tekemässä myös paluuta ja esimerkiksi Meerkat on levinnyt kulovalkean tavoin.

Twitter ei ole jäänyt rannalle ruikuttamaan vaan se on ottanut viimeisen parin kuukauden aikana merkittäviä askeleita palvelun visuaalisuuden lisäämiseksi uusien video-ominaisuuksien kautta.

 

Mobiilivideo laskeutumassa kaikkien käyttöön

Mobiilivideon nauhoittaminen Android-sovelluksella
Mobiilivideon nauhoittaminen Android-sovelluksella

Twitter on osana palvelun kehittämistä tuonut mobiilisovelluksiin mahdollisuuden videon nauhoittamiseen.

Siinä missä olet voinut puhelimen Twitter-sovelluksen kautta lisätä tai ottaa suoraan uusia kuvia osaksi twiittejä, voit myös valita maksimissaan 30 sekunnin videon nauhoittamisen.

Videoita on mahdollisuus nauhoittaa monessa osassa yhden nauhoitussession sisällä, mutta varsinaisia muokkausominaisuuksia sovellus ei toistaiseksi sisällä pois lukien osissa nauhoitettujen videopätkien järjestyksen muuttamisen. Nauhoituksen jälkeen video twiitataan samalla tavalla kuin mikä tahansa kuva.

Mobiilivideo ei tuo mukanaan sen ihmeempiä analytiikan laajennuksia normaalien twiittien liittyvien statistiikkojen lisäksi, mutta tämä ei ole välttämättä edes tarpeellinen videoiden lyhyen luonteen vuoksi.

Mobiilivideosta tullee olemaan eniten iloa huvikäyttäjille, mutta uskon brändien ja varsinkin julkisuuden henkilöiden kokeilevan ad hoc -tyyppisten tunnelmapalojen twiittailua ajankohtaisiin ilmiöihin tarttuen tai viikonloppuja toivotellen.

Mielenkiinnolla odotan tämän tyyppisen mahdollisuuden vaikutuksia kansalaisjuornalismin näkökulmasta, video kun tuo kokonaan uuden ulottuvuuden eri tapahtumista ja epäkohdista viestimiseen.

Korkealaatuinen natiivivideo Twitter Video Publishing -palvelun kautta

Suurimpia tulevia uudistuksia on natiivivideo, joka tuo Twitterin lähemmäs YouTubea ja Facebookia.

Twitter Video Publishing -palvelu on toistaiseksi käytössä vain varmennetuille tunnuksille (se sininen sinetti tunnuksen vieressä), eikä videotoiminnallisuuden laajentamisesta kaikille ole toistaiseksi julkistettu aikataulua.

Pähkinänkuoressa Twitter Video mahdollistaa maksimissaan kymmenen minuutin videoiden lataamisen palveluun ja näiden twiittaamisen oman tilin kautta. Kannattaako kymmenen minuutin videoita hyödyntää nopeatempoisessa Twitterissä, lienee sitten oman keskustelunsa paikka.

Twiitattavaa videota pystyy laajentamaan erillisellä otsikolla ja kuvaustekstillä, sekä Call to Action -painikkeella, jolla pystyy ohjaamaan käyttäjiä esimerkiksi www-sivuille. Saman videon pystyy twiittaamaan eri saatesanoilla, joten jokaista twiittiä varten ei tarvitse ladata videota mobiilivideon tapaan. Twiittejä ei pysty edelleenkään ajastamaan ja toisaalta Twitter kieltää mainosvideoiden lataamisen palveluun.

Palvelu on itsessään hyvinkin suoraviivainen käytettävä – lataat videon, muotoilet videon jakavan twiitin ja julkaiset sen. Muutaman testikerran perusteella lähestyminen on toimiva ja videot herättivät mielenkiintoa.

Natiivivideon analytiikka
Natiivivideon analytiikka

Twitter Videon analytiikka on toistaiseksi hyvinkin yksinkertainen. Näet videon käynnistyskerrat sekä katsontakerrat eri videon kohtiin, tyyliin videosta on katsottu 25 / 50 / 75 / 100 %. Myös Call to Action -linkin painallukset mitataan.

Natiivivideo mahdollistaa ammattimaisemman videotuotannon hyödyntämisen suoraan Twitterin sisällä ilman kolmannen osapuolen palveluita, mikä laskee jo itsessään videoiden katselukynnystä. Videoiden uudelleenkäytettävyys antaa mahdollisuuksia hyödyntää samaa sisältöä suoraviivaisesti eri saatesanoin kohdistettuna.

Videoihin liittyvä mainonta on toistaiseksi vain valittujen partnerien käytössä, koska varsinkin videokortteihin liittyvä mainonta on beta-asteella.

Videoiden suoratoisto tuloillaan

Meerkat on tullut ryminällä ihmisten tietoisuuteen, eikä sen tunnettuvuudelle tehnyt ainakaan yhtään hallaa se, että Twitter siivosi integraatiomahdollisuuksia hankittuaan suoratoistosovellus Periscopen.

Periscopen tulevaisuudesta ja integroinnista osaksi Twitteriä ei ole toistaiseksi tihkunut tietoa, mutta tuntuisi loogiselta, että sovellus olisi erillinen, jotta esimerkiksi tapahtuman suoratoisto ei häiritse normaalia twiittaamista.

Lähitulevaisuudessa on kuitenkin odotettavissa lisää tietoa myös tästä, jonka jälkeen alkaa taistelu striimaamisen valtikasta yhteisöpalveluissa.

Facebook, mikä on vastauksesi?

Uusimmat blogikirjoitukset aiheesta