LM Someco logo

Google My Business: lokaatioryhmät

Kun yrityksellä on toimintaa useissa eri kaupungeissa tulisi Googlen maailmassa pitää huoli paikkakuntakohtaisesta näkyvyydestä sekä tietojen ajantasaisuudesta eri lokaatioissa. Tämä artikkeli käsittelee asiaa Google My Business -toiminnallisuuden näkökulmasta.

Paikallinen hakukonenäkyvyys ja Google My Business sekä Google My Business näkyvyyden parantaminen ja markkinoinnin työkalut -blogikirjoituksissani olen avannut yleisellä tasolla mitä Google My Business on. Tämä artikkeli perustuu osittain siihen oletukseen, että yrityksellä on tällä hetkellä Google My Business-tili, mutta yritys haluaa jakaa vastuuta tietyin ehdoin yrityksen työntekijöille.

Kuvassa on selitetty kaavion avulla Google-tilin,  Google My Business -tilin ja Google Maps -löytyvyyden yhteyksiä. Google-tilillä hallinnoidaan Google My Business -tiliä. My Business -tili taas tarvitaan Google Maps -näkyvyystietojen päivittämiseen. Eri oikeustasoja ovat Manager ja Site manager.

Yllä oleva kuva havainnollistaa sitä, miten Google My Business toimii ja millä tavoin voit jakaa ylläpito-oikeuksia. Tulevissa kappaleissa avataan tarkemmin yksittäisiä osa-alueita.

Henkilökohtainen Google-tili

Googlen eri ohjelmien sekä niiden logiikan ymmärtäminen voi olla ajoittain haastavaa. Tästä syystä avaan henkilökohtaisen tilin merkitystä kokonaisuudessa.

Jotta voisit luoda Google My Business -tilin, tulee sinulla ennen sitä olla oma henkilökohtainen Google-tili. Sama koskee myös henkilöitä, jotka halutaan kutsua ylläpitämään Google My Business -tiliä. Jos työntekijöillä ei ole vielä henkilökohtaisia tunnuksia Googlelle, niin he voivat tehdä sen kätevästi täältä. Tunnusten luontiin voi käyttää myös omaa sähköpostia, jonka ei välttämättä tarvitse olla Gmail. Kyseessä on siis henkilökohtainen Google-tili, jolle ainoastaan ko. henkilöllä on oikeudet.

Kuvassa on Google-tilin perustamis-näkymä.
Henkilökohtaisen Google tilin -perustamissivu

Google My Business -tili ja lokaatioryhmät

Kun sinulla on Google My Business tilin omistajana ja kenties perustajana (owner) hallussasi yksi lokaatio, voit lisätä tämän jälkeen myös muita lokaatioita, mikäli sinulla on liiketoimintapisteitä myös muissa kaupungeissa. Jos sinulla on lisättynä jo kaksi tai useampi liiketoimintapiste saman Google My Business -tilin alle, kutsutaan kokonaisuutta nimellä lokaatioryhmät.

Kuvassa esitetään miltä Googlen lokaationäkymä näyttää.
Lokaatioryhmä-näkymä Google My Business

Lokaatio ja ylläpito-oikeuksien jakaminen Google My Business -tilillä

Ylläpito-oikeuksia voit jakaa Google My Business -tilin kautta. Google kuitenkin edellyttää, että jokaisella henkilöllä jonka kutsut ylläpitämään Google My Business-tiliä, on oma henkilökohtainen Google-tili.

Lokaatiolla tarkoitetaan luonnollisesti toisella paikkakunnalla olevaa liiketoimintapistettä. Sillä on oma osoite ja personoidut perustiedot (osoite, puhelin jne.). Kun jaat oikeuksia, jaat ne tietyn lokaation tilille, et kaikille tileille. Tämä tarkoittaa, että kutsutulla ylläpitäjällä on oikeudet päivittää ainoastaan sen paikkakunnan tietoja, johon olet hänet kutsunut.

Oikeuksien antaminen tapahtuu lähettämällä sähköpostikutsu Google My Business -tilin kautta siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka kutsuttava henkilö on antanut omalle henkilökohtaiselle account-tilille. Kun olet omistajana (owner) kirjautuneena sisään lokaatioon, valitse vasemman reunan valikosta Users -kohta (kuva). Tämän jälkeen avautuvan ikkunan oikean yläkulman plus-painikkeen takaa nousee kohta, johon kirjoitat kutsutun henkilön sähköposti-osoitteen (kuva). 

Kuvassa esitetään valikko, josta voi lisätä käyttäjiä Google My Businessiin.
Vasemman reunan valikko – lisää käyttäjä/ylläpitäjä.
Kuvassa esitetään, mistä uusia ylläpitäjiä kutsutaan Google My Businessiin.
Uusien ylläpitäjien kutsuminen oikeasta yläkulmasta

Oikeuksia on eri tasoisia ja alla tarkempi listaus. Alkuperäinen sivu lisätietoineen.

Kuvassa esitetään listaus Google My Business -oikeustasoista.
Listaus Google My Business -oikeustasoista

Jatkossa kun olet kirjautunut Googleen, löydät Google My Business -palvelun hallintapaneelin oikeasta yläkulmasta profiilin vieressä olevan symbolin alta.

Kuvassa esitetään, mistä Google My Business -palvelu löytyy tilin perustamisen jälkeen.
Google My Business -palvelu hallintapaneelissa

Tietoturva

Henkilökohtaisen tietoturvan ja yritystilin näkökulmasta Googlen ratkaisu on hyvä. Yritystilillä liikkuu ainoastaan oikeudet ylläpitää tietoja ja henkilökohtaisen tilin tiedot pysyvät jokaisen omana asiana. Myös silloin kun henkilöt vaihtuvat tilin ylläpitäjiä voidaan lisätä ja poistaa lennossa.

Seuraavassa blogikirjoituksessani tulen käsittelemään tilien yhdistämistä tilanteessa, jossa samassa kaupungissa (lokaatiossa) on kaksi päällekkäistä Google My Business -tiliä.