LM Someco logo

Facebook Instant Articles – artikkelit mobiilioptimoidusti

Instant Articles, suomeksi pika-artikkelit, on Facebookin työkalu, jonka avulla organisaatio tai yritys voi jakaa artikkeleitaan mobiilioptimoidusti suoraan Facebookin alustalla, ilman erillistä verkkosivulle ohjaavaa linkkiä. Facebookin mukaan pika-artikkelit latautuvat jopa kymmenen kertaa tavallisia linkkejä nopeammin, mikä puolestaan vaikuttaa suoraan uutisvirran algoritmin tuoreiden muutosten pohjalta kattavuuteen ja siihen, miten paljon artikkeleita luetaan. Pika-artikkelit mahdollistavat interaktiivisen sisällön ja niitä voi yhdistää Facebookin muihin työkaluihin, kuten tuotemerkillä varustettuun sisältöön sekä mainonnan mahdollisuuksiin. Pika-artikkeleihin voi myös lisätä toimintokutsupainikkeita, joiden avulla voi kerätä liidejä tai sivutykkäyksiä. Mahdollisuuksia on siis monia.

Miten pika-artikkelit otetaan käyttöön?

Pika-artikkelin käyttöönotto tapahtuu tällä sivulla. Heti alkuun valitset, mille yrityssivulle haluat ottaa työkalun käyttöön. Tämän jälkeen linkität verkkosivun, jonka tekstejä haluat jakaa Facebookissa mobiilioptimoidusti Instant Articles –työkalua käyttämällä. URL-osoite lisätään Facebookin julkaisutyökalusta kohdasta ”Pika-artikkelit”. Täältä valitaan kohta ”Configuration”, minkä alta ”Työkalut” ja edelleen “Connect your site”. Facebook ohjeistaa sinua lisäämään koodinpätkän verkkosivusi header-osaan. Näin Facebook voi yhdistää blogin tai kotisivun artikkelijaot ja luoda näistä pika-artikkelijakoja joka kerta, kun käyttäjä jakaa yrityksen tai organisaation sivulta linkin Facebookiin.

Kun kotisivu on yhdistetty työkaluun, pika-artikkeleiden ulkoasua saa määritellä haluamansa mukaan. ”Tyyli” kohdasta saa päättää esimerkiksi artikkeleiden taustavärin ja lisätä logon sekä muokata fonttityylejä ja -kokoja. Kuvassa näkyy, mitä kaikkia kohtia pika-artikkelinäkymässä pääsee muokkaamaan. Ulkomuodon muokkausvaihtoehdot ovat melko suppeat, mutta Facebook tarjoaa työkalussa myös koodiesimerkkejä, joissa artikkelin sisältömuotomahdollisuuksia löytyy enemmän.

 width=

Artikkeleiden lisääminen ja jakaminen

On kolme eri tapaa jakaa artikkeleita pika-artikkelityökalua käyttämällä. Riippuen siitä, mikä julkaisuohjelma on kotisivun tai blogin takana, on mahdollista yhdistää artikkelisisältö omalta sivulta Facebookin työkaluun käyttämällä kolmannen osapuolen ohjelmia, kuten WordPress pluginia. Täältä löydät myös muut Facebookin kumppanit, jotka tarjoaa samankaltaisia plugin-ratkaisuja kuin WordPress tarjoaa. Artikkelisisältöjä voi myös jakaa RSS-syötteen tai Articles AIP:n avulla, tämä toki vaatii hieman enemmän teknistä osaamista.

Vaikka pika-artikkelityökalun avulla artikkelit tuodaan automaattisesti Facebookin julkaisutyökaluun, tämä EI tarkoita sitä, että jokaisesta blogitekstistä tai artikkelista automaattisesti ilmestyy julkaisu Facebook-sivulle. Jos haluaa ohjata Facebookin käyttäjiä lukemaan artikkelin, pitää tavalliseen tapaan nostaa artikkeli julkaisuksi Facebook-sivulla tai mainonnan avulla.

Hyvät ja huonot puolet…

Vaikka Instant Articles vaikuttaa järkevältä vaihtoehdolta, varsinkin jos organisaatiolla tai yrityksellä ei ole omaa mobiilissa hyvin toimivaa nettisivua, on työkalun käyttöönotossa myös huonoja puolia. Negatiivisia puolia on muun muassa omalle verkkosivulle tulevan liikenteen väheneminen. Pika-artikkelit eivät myöskään mahdollista navigointia yrityksen tai organisaation kotisivulla, vaan keskittyvät ainoastaan yhteen artikkeliin. Sisältö elää pika-artikkelien kautta ainoastaan Facebookissa, mikä vuorostaan vaikuttaa yrityksen tai organisaation kotisivun muun sisällön näkyvyyteen ja liikenteeseen. Toisaalta näkyvyyttä ja linkin klikkauksia voi jatkossa olla hankalampi saada tavallisen linkin jaon myötä, varsinkin jos kotisivu latautuu hitaasti mobiilissa. Kannattaa siis puntaroida omalla kohdalla vaihtoehtoja, ennen kuin päättää, lähteekö pika-artikkeleja hyödyntämään.

Kirjoittaja: Eleonore Lundell

Uusimmat blogikirjoitukset aiheesta