LM Someco logo

Mainonnan läpinäkyvyys Facebookissa ja Twitterissä

Facebook on kevään ajan vakuutellut tekevänsä mainonnasta jatkossa yhä läpinäkyvämpää – pörssiyhtiön tavoitteena on vaikeuttaa alustansa väärinkäyttöä. Nyt mainonnan läpinäkyvyyden ensimmäinen askel on otettu, ja tieto kaikkien toimijoiden toteuttamasta mainonnasta on avointa. Seuraava steppi lienee poliittisen mainonnan läpinäkyvyys Facebookissa. Facebookin mainoskäytännöt ovat jo päivittyneet myös poliittisen mainonnan rajoitusten osalta – jatkossa poliittisten tai ylipäätään yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen liittyvien aiheiden mainostajien tulee auktorisoitua. Samanaikaisesti myös Twitter kehittää poliittisen mainonnan läpinäkyvyyttä. Tässä blogijutussa kerron tuoreimmat tiedot tästä kehityksestä.

Facebook- ja Twitter-mainonnan läpinäkyvyys käytännössä

Voit mennä mille tahansa Facebook-sivulle, navigoida sivun vasemman reunan tietopalkkiin ja valita kohdan Tiedot ja mainokset (Info and Ads). Tämän takaa löydät listauksen mainoksista, joita kyseinen sivu parhaillaan pyörittää missä tahansa Facebookin mainostyökalun kautta mahdollisessa sijoittelussa, eli Facebookissa, Instagramissa, Messengerissä tai Facebookin kumppaniverkostossa. Näet siis täällä mainokset, vaikka et kuuluisikaan niiden kohderyhmään. Näet mainoksena julkaisun tekstin ja visuaalisen sisällön.

Me Somecolla mainostamme esimerkiksi julkaisemiamme blogitekstejä ja tulevia koulutuksiamme. Voit kurkata aktiiviset mainontamme täältä – alla esimerkkinä kuvakaappaus, miltä mainonnan läpinäkyvyys näyttää sivullamme.

 width=

Kuten huomaat, sivulta saa myös muuta uutta tietoa sivusta. Näet esimerkiksi, jos sivun nimeä on joskus muutettu ja näet myös sivun perustamispäivän. Facebook on luvannut, että tätä perustietoa tulee sivulle lisää tulevina viikkoina.

Myös Twitter julkaisi samanaikaisesti oman Ads Transparency Centerin, josta löytyy tietoa Twitterissä toteutettavasta mainonnasta. Voit hakea minkä tahansa Twitter-tilin tiedot viimeisen seitsemän päivän aikana toteutetusta mainonnasta. Esimerkkinä kuvakaappasin tiedot Somecon tililtä, jolla viimeisen viikon aikana ei ole toteutettu mainontaa.

 width=

Poliittinen mainonta Facebookissa ja Twitterissä

Kaikkien sivujen parhaillaan esittämän mainonnan lisäksi myös poliittisen ja ylipäätään yhteiskunnallisen mainonnan historiasta on tulossa läpinäkyvää seitsemän vuotta taaksepäin. Moni yhteiskunnallinen teema tulee varsinaisen poliittisen mainonnan lisäksi olemaan täyden läpinäkyvyyden piirissä Facebookin päivittämien mainoskäytäntöjen mukaan. Vielä emme toki tiedä, miten tämä tulee käytännössä toteutumaan, mutta auktorisointioptio on tullut jo meillekin vastaan muutamilla ylläpitämillämme Facebook-sivuilla. Mikäli mainostat jotakin seuraavista teemoista, kuulut jatkossa todennäköisesti auktorisoinnin piiriin Facebookissa: arvot, armeija, abortti, valtiontalous, ihmisoikeudet, rikollisuus, talous, koulutus, energia, ympäristö, ulkopolitiikka, hallinnon uudistukset, aseet, terveys, infrastruktuuri, köyhyys, sosiaaliturva, verot ja terrorismi.

Poliittisen mainonnan täysi läpinäkyvyys alkoi Yhdysvalloissa toukokuun lopussa, ja nyt läpinäkyvyys on laajentunut Brasiliaan. Facebookilla on tapana lanseerata uusia ominaisuuksia vaiheittain, ja toisaalta läpinäkyvyyden kasvattaminen on loogista aloittaa maista, joissa vaalit ovat lähellä ja vaalien rehellisyys pyritään varmistamaan. Brasiliassa on vaalit lokakuussa. Kaikki kiinnostuneet voivat jo alkaa tutkia Yhdysvalloissa ja Brasiliassa toteutettua poliittista mainontaa – poliittinen mainonta ja sen historia seitsemän vuotta taaksepäin on nähtävillä mainonnasta julkaistussa arkistossa.

Poliittisten mainostajien tulee jatkossa auktorisoitua niin Facebookissa kuin Twitterissä, ja näistä mainoksista saa jatkossa paljon lisätietoa. Yhdysvalloissa tämän “Paid for by”-toiminnon käyttö tuli pakolliseksi poliittisessa ja yhteiskunnallisessa mainonnassa 24.5.2018 alkaen sekä Facebookissa että Twitterissä. Kun tällaisesta mainoksesta klikkaa lisätietoja, näkee käytetyn mainosbudjetin tältä mainokselta, mainoksen saavuttaman kohderyhmän koon, iän, sijainnin ja sukupuolen.

Läpinäkyvyys mahdollistaa myös benchmarkkauksen

Kaikki tämä läpinäkyvyys pakottaa eri toimijoita miettimään, onko itse toteutettu mainonta niin läpinäkyvää, että sen on ok näkyä julkisesti. Samalla Facebook saa pyydettyä apua poliittisen ja erityisesti epäkorrektin ja suoraan valehtelevan sisällön löytämisessä. Aktiiviset kansalaiset voivat ilmiantaa aiempaa helpommin niitä mainostajia, jotka yrittävät mainostaa poliittista tai yhteiskunnalliseen mielipiteeseen vaikuttavaa sisältöä auktorisoitumatta, eli vieraan vallan sekaantumisia toisen maan vaaleihin ei pitäisi olla enää mahdollista tapahtua. Toisaalta kaikille markkinoijille ja viestijöille tulee samalla mainonnan benchmarkkaus aiempaa selkeämmin mahdolliseksi, kun mainonnan kilpailutilanteesta tuleekin läpinäkyvää.

Uusimmat blogikirjoitukset aiheesta